Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Finom és egészséges borsófőzelék recept - Így csináld!

2024. 05. 07. 14:18:00 HillVital

A legfinomabb zöldborsófőzelék a friss, zsenge borsóból készíthető, de ha nincs, akkor a fagyasztott is megteszi. 

 

 

A zöldborsó főzelék nagyszerű lehet egy vasárnapi ebédhez.
 

Ha nem szereted a főzelékeket akkor is érdemes legalább egy próbát tenni vele, mivel a zöldborsó sok vitamint tartalmaz. 

A zöldborsó kiváló forrása a fehérjének, rostoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak.

 

A fehérje segít a szövetek felépítésében és az izomfejlődésben, míg a rostok elősegítik az emésztést és a bélrendszer egészségét. A zöldborsó tartalmaz B-vitaminokat, C-vitamint, K-vitamint, vasat, káliumot és más fontos tápanyagokat. A rostok segítenek a megfelelő emésztésben és a székrekedés megelőzésében. Emellett hozzájárulnak a teltségérzet fenntartásához, így segíthetnek a súlykontrollban. 

A zöldborsóban található antioxidáns vegyületek, mint például a flavonoidok és karotinoidok, segíthetnek a sejtek oxidatív stressz elleni védelmében.
 

Az oxidatív stressz hozzájárulhat az öregedéshez és a krónikus betegségek kialakulásához. A zöldborsó alacsony glikémiás indexű élelmiszer, ami azt jelenti, hogy lassan emészthető és felszívódó szénhidrátokat tartalmaz. Ez segíthet a vércukorszint stabilizálásában, és hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez.
 


Most itt egy nem mindennapi borsófőzelék recept mivel nem hagyományos olajat használunk hozzá hanem olívaolajat vagy kókuszzsírt.
 A borsófőzelék egészségesen is elkészíthető. Ajánlott egyébként mindenhez ezeket az olajokat használni mert sokkal egészségesebbek.

 

Hozzávalók a zöldborsófőzelék recepthez:

-500 g zöldborsó

-1 fej vöröshagyma

-1 gerezd fokhagyma

-olívaolaj vagy kókuszzsír

-só, bors, zöldfűszerek

-tej, víz (szükség szerint)
 

Elkészítése:

A vöröshagymát és a fokhagymát pirítsd meg kókuszzsírban (vagy olívaolajban), add hozzá a borsót. Fele-fele arányban öntsd fel annyi vízzel és tejjel, hogy ellepje. Ízesítsd sóval, borssal, zöldfűszerekkel, esetleg pici xylittel, ha nem elég édes (borsótól függ).  Ha a borsó megpuhult, és túl hígnak találod, szedjél le a levéből, hogy később, ha mégis besűrűsödik, azzal hígíthatod. De ha egyszer – kétszer elkészíted, tudni fogod az arányokat. Kb. a felét turmixold össze, s keverd a másik feléhez. Főzd még 5 percig, és kész a finom és egészséges borsófőzelék. Már csak valami ízletes feltét kell hozzá, esetleg fasírt vagy tükörtojás.

 

Finom zöldborsó a főzelék elkészítéséhez.