A citromfogyasztás előnyei
A tévhitekkel ellentétben a citrom nem vonja el a szervezetből a kalciumot. Viszonylag nagy mennyiséget tartalmaz ebből a hasznos ásványi anyagból. 100 gramm citromban kb. 25 mg kalcium van, amelyet a szervezet kiválóan tud hasznosítani. Egyébként a legtöbb gyümölcsben 5-15 mg kalcium található. Ezenkívül magas a C-vitamin-tartalma is.
A citrom nagyon hatásos vérszegénység és ízületi gyulladások esetén is. De epe, vesehomok vagy vesekő esetén, valamint láz, herpesz, ödémák, magas vérnyomás ellen is ajánlott. Ugyancsak tévhit, hogy a citrom savasít. Egyáltalán nem! Az íze savanyú ugyan, hiszen sok benne a citromsav, ám ennek ellenére lúgos, nem pedig savas jellegű. A szervezetben a citromban található szerves savak a nátriummal alkotnak vegyületet, ezáltal lúgos közeget teremtenek.
Tippek: Ha a citromot felvágás előtt egy percre meleg vízben áztatjuk, vagy tenyerünkben melengetjük, több levet tudunk belőle kinyerni.
A citrom héját a nagyfokú vegyszeres kezelés miatt nem tanácsos elfogyasztani, vagy csak nagyon alapos lemosás után. Ez természetesen a biocitromra vagy a saját termesztésűre nem vonatkozik.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
