A fedő használata
A fedő használata több szempontból is fontos főzés közben. Tudjuk meg, melyek ezek!
Főzés közben elsősorban azért kell fedőt használni, hogy minél energiatakarékosabban főzzünk.
A fedett edényben sokkal hamarabb megfő az étel, és mivel kevesebb a főzési idő, kevesebb a gáz-, illetve az áramfogyasztás.
Ezenkívül a gőzzel sok értékes tápanyag is eltávozik az ételből. Ha viszont le van fedve, több benne marad. Arra vigyázzunk, hogy ne fusson ki az étel, mert károsodhat, valamint akkor is sok értékes összetevő eltávozik az ételből. A fedő alatt főtt ételt bizonyos időközönként meg kell kavarni. Vigyázzunk, hogy a fedő leemelésénél a fedőt mindig tartsuk ferdén, a fogóval felénk. Így a felcsapódó gőz nem égeti meg a kezünket. Ha a fogó fémből van, és átforrósodott, csak konyharuhával fogjuk meg.
Ha az edényben (lábas, serpenyő) meggyullad a zsír vagy az olaj, azonnal tegyünk rá megfelelő méretű fedőt! A tűz azonnal elalszik. Vízzel oltani nem szabad, sőt veszélyes!
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
