Termékek Menü
0

A szív fontos ásványi anyaga: a kálium

HillVital
2014-12-16 16:29:00

A szív fontos ásványi anyaga: a kálium
Káliumtartalmú ételek

Káliumot a növényi étkekben találunk. A zöldségek közül a burgonya és a spenót, a fűszerek közül a petrezselyem gazdag káliumban. A fügét, banánt, kivit, sárgabarackot, avokádót, szőlőt vagy őszibarackot gyümölcsléként is fogyaszthatjuk, hogy fedezzük káliumszükségletünket. Különösen sok káliumot tartalmaz a banán. A halban vagy a húsban a kálium nincs jelentős mennyiségben jelen.

A káliumhiányról

Káliumhiánytól tartós hasmenés vagy hányás esetén kell tartani. A szalmonellózis, gyulladásos bélbetegségek, több éves alkoholizmus, alkalózis, anorexia vagy a hashajtókkal való visszaélés kiválthatnak elektrolithiányt, amit főleg időskorban lehetőleg gyorsan ellensúlyozni kell. A vízhajtót szedő vesebetegek is fokozottan választanak ki káliumot. A kálium alacsony bevitele időseknél, vagy a csökkentett folyadékfogyasztás miatti kiszáradásnál (dehidráció), erős verejtékezésnél vagy fizikai megterhelésnél akut káliumhiányhoz vezethet. Ennek következményei izomgyengeségben és kimerülésben, hangulati ingadozásokban, szívritmuszavarban, székrekedésben vagy szédülésben, hányingerben vagy görcsökben jelentkezhetnek.

forrás: népbetegségek.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
Google