A kapor egyik leggyakoribb felhasználási módja, hogy különféle uborkás ételeket fűszerezünk vele.
Gondoljunk csak a kovászos uborkára, amelynek elmaradhatatlan összetevője. De ízvilága tökéletesen megy a gombához, a burgonyához és a tojásos ételekhez is. Túrós ételek közül elég sok tartalmaz kaprot, legyen az édes vagy sós. Ezenkívül a tökfőzelékből sem hiányozhat ez az aromás fűszernövény. Nagyon jó fűszere továbbá a legtöbb halas ételnek, markáns aromája pedig sokféle mártást ízesíthet.
Ráadásként álljon itt egy ízletes kapros recept:
Kapros túrós metélt
Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű metélttészta
50 dkg túró
5 dl tejföl
1 csokor apróra vágott friss kapor (esetleg szárított)
1 gerezd fokhagyma reszelve
kókuszolaj
Elkészítés:
Forró olajon barnára pirítjuk a tésztát, majd felöntjük vízzel, és megfőzzük. A túrót, a tejfölt, a kaprot, a fokhagymát egy tálkában összekeverjük, és ízlés szerint sózzuk. A tésztát leszűrjük, és a túrós keveréket hozzáadjuk.