Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > >

A karácsonyi lakoma

HillVital
2017. 11. 28. 14:37:00

A legtöbb családnál a nemzetre jellemző karácsonyi ételeket lehet megtalálni az asztalon. Sokszor viszont keverednek az egyes hagyományos ételek más ételekkel.

Sok országban, mint Németország vagy Svédország, nem szokás december 24-én böjtölni, hanem ott a bőséges menü a jellemző. Magyarországon általában a katolikus keresztények karácsonyi misén vesznek részt. December 24-én böjtölnek a családok, és este fogyasztják el a böjti vacsorát.

Eredetileg alma, dió, méz, fokhagyma, majd vajas bableves hús nélkül és végül mákos guba. Manapság már hal és töltött káposzta kerül az asztalra. December 25-én kerül sor a karácsonyi ebédre vagy vacsorára. Ilyenkor általában a család és a tágabb rokonság összegyűlik, hogy aztán együtt fogyasszák el a finomságokat.
Ezek a karácsonyi böjtételek: mézes ostya, mézbe mártott fokhagyma, dió, alma, savanyú bableves, dödölle, karácsonyi kalács.
A karácsony egyik fontos eleme a karácsonyi lakoma.

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Életmód