Barion Pixel
Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

A karalábé nagyszerű hatásai

A karalábé nagyszerű hatásai

Sági Zsolt - HillVital
2020. 07. 08. 13:08:00

Ismerjük meg részletesen a karalábét és annak felhasználását!

A karalábé keresztesvirágúak vagy káposztafélék családjának tagja. Latin nevének első része némileg zavarba ejthet, hiszen nem különbözik a brokkoliétól. A botanikusok ugyanis egyetlen faj változatainak tartják e növényeket, s tulajdonságaikban is rendkívül hasonlóak egymáshoz, hiába néznek ki nagyon másképp. 

Vannak még a karalábén kívül zöldségek amelyek nagyszerű élettani hatásokkal rendelkeznek!
 

 

Miért jó?

Hámozva nyersen és főve egyaránt fogyasztható, nagy víztartalmú (92%), sovány, minimális zsírt és fehérjét (2%) tartalmazó, csekély energiatartalmú táplálék. Mindössze 24 kcal, 102 kJ van 100 grammban. Levelei tulajdonképpen gazdagabbak tápanyagban. Háromszor annyi vitamin és sok karotinoid vegyület van bennük. Ebből egyelőre főképp a háztáji kertek állatai, például a nyulak profitálnak.

Növényi rosttartalma (1,4 g) karbantartja a bélműködést. Fontos ásványi anyaga a szelén, a kálium (380 mg), kalcium (68 mg), magnézium (43 mg), réz és némi vas, továbbá a kén, foszfor és klór. Vitaminja az E-, B1- és B6-vitamin, a folsav, pantoténsav és C-vitamin, melyből 63 mg van 100 grammban. Teljesen hiányzik belőle a D- és B12-vitamin.

A karalábé nagyszerű hatásai

A karalábé magas rosttartalommal rendelkezik, aminek köszönhetően nagyon jól alkalmazható székrekedéses panaszok esetén. Bár fogyasztását követően sokan tapasztalhatnak puffadásos panaszokat, ez annak köszönhető, hogy magas rosttartalommal rendelkezik, amely az érzékenyebbeknél görcsöket, puffadást válthat ki. A benne található kálium nagyon jó hatással van a vérkeringésre. Ezen kívül azonban segíthet normalizálni a vérnyomást, javíthatja a sejtek oxigénellátását, valamint hozzájárul az izmok és az idegek megfelelő működéséhez is. A karalábé rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szív és árrendszeri panaszok rizikója.

Hogyan fogyasszuk?

Főzeléknek, levesnek - a húslevesbe mindig főzzünk legalább egy fél karalábét! -, rakott és töltött egytálételeknek egyaránt finom összetevője. Az ínyencek tölthetik lazaccal. Egyszerűen kirántva is ízletes.
Sárgarépához és zellerhez hasonlóan nyersen reszelve vagy főzve, felkockázva is alkotója lehet különböző salátáknak vagy tejföllel, metélőhagymával és fokhagymával fűszerezett kenyérre való krémeknek. Citrommal, hagymával és joghurttal pikáns előétel készíthető belőle. Természetesen csak a friss, még nem fás karalábé használható ilyen célra, de a kicsit öregecskét is nyugodtan belefőzhetjük a levesbe íznek, csak tálalás előtt dobjuk ki.
A fűszerek közül jól harmonizál vele a borsikafű, boróka, kapor, petrezselyem és a pimpó.

Sajnos leveleit egyszerűen kidobjuk, elherdáljuk, pedig háromszor annyi vitaminjával a zsenge levelek hasznos alkotórészei lehetnének zöld salátáknak. A gumók a piacon sokszor eleve megkopasztva várják vásárlóikat, de ha saját termést fogyaszthatunk, gondoljunk az értékes levelekre.

A karalábé nagyszerű hatásai

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!