Menü
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT, RENDELÉS:
06 42 783 718 ; 06 30 838 4363
INGYENES SZÁLLÍTÁS
30 NAP GARANCIA
100% PÉNZVISSZAFIZETÉS

Őseink kenyerének alapja: a kovász

HillVital
2019. 05. 22. 08:38:00

A természetesen kelesztett kenyerek igazi előnyei

Ahogyan Paul Pitchford – Gyógyító táplálkozás című könyvében olvashatjuk a természetes élesztőnek az a feladata, hogy a levegőben lévő élesztőgombákat a tésztába vigye. Ezzel egy könnyű, tökéletesen emészthető, savanykás kenyeret készíthetünk magunknak. Természetes élesztő sokféle lehet például miszó, rejuvelak, savanyú főtt gabona vagy a kovász. Ha a liszt és a víz keveréke meleg helyre kerül, egy természetes erjedési folyamat indul be, melyet a kovásszal felgyorsíthatunk.

A kutatók a mesterséges élesztővel kelesztett pékárukat okolják például a puffadt gyomorért, a gyomorrontásért, a híg vérért, a rossz emésztésért. Továbbá azt állítják, hogy súlyosbítják a kandidaburjánzással járó állapotokat is. Ezért sokszor hallhatunk olyan étkezési tanácsadót, aki óva int minket az élesztős péksüteményektől. Ezenkívül az üzemekben készült péksütemények sokszor lisztfehérítőt is tartalmaznak, melyek rombolják a hasnyálmirigy sejtjeit. A hasnyálmirigy hibás működése cukorbetegséghez vezethet (Clinical Nutrition Newsletter, 1982. december).

A természetes módon kelesztett kenyerek jótékony hatásai:

A kovász vagy más erjesztőanyag, a hosszú pihentetés során lebontja a cellulózszerkezetet, melynek tápanyaga a tésztába jut, és növeli a kenyér tápértékét
Lactobacillus-tartalmának köszönhetően gyarapítja a kellő emésztéshez és kiválasztáshoz nélkülözhetetlen bélflórát
A természetes bakteriális hatás és a sütés majdnem teljesen semlegesíti a búza és a többi gabona fitinsavtartalmát. (A fitinsav csökkentheti az ásványanyagcserét - különösen azoknál az embereknél, akiknek az étrendje sok gabonaféléből és hüvelyesből áll -, ezért vérszegénységet, idegi rendellenességeket, D-vitamin-hiányt idézhet elő. Az élesztős kenyérben a gabona fitinsavtartalmának 90 százaléka megmarad.)

A kovásszal készült kenyerek sosem lesznek olyan foszlósak és könnyűek, mint a boltban vásárolt, élesztős készítmények. A kovászos kenyér tömörebb, tápanyagban gazdagabb, a test számára éltetőbb, mint bolti társai. Ha mégis szokatlanul tömör lesz kenyerünk, akkor az alábbi trükkökkel javíthatunk az eredményen:

Használjunk több kovászt – akár 2 dl-t fél kiló liszthez
Keverjünk a kenyerünkbe magas sikértartalmú lisztet – a sikértartalomtól fog a kenyér szépen megkelni
Dagasszuk hosszabb ideig a kenyeret
Ne vágjuk meg sütés előtt – általában a kenyér tetejét megvágják kereszt alakzatban
A fém tálban kelesztett kenyér hátráltatja az erjedést. Használjunk fát vagy cserepet.

És végül, készítsünk kovászt 1 bögre vízből és 1 bögre teljeskiörlésű rozslisztből. Fertőtlenítsük lobogva forró vízben a fatálat és a fakanalat, amivel dolgozni fogunk. Kavarjuk össze a lisztet és a vizet, majd takarjuk le pamutkendővel. Keverjük meg minden nap, fertőtlenített fakanállal, és három nap után kész is a kovászunk. Hűvös helyen tárolhatjuk akár hetekig is. Mindig hagyjuk kevés kovászt az edényben a következő adag elkészítéséhez.

Forrás: http://EgeszsegEletmod.hu
Őseink kenyerének alapja: a kovász

"Végignéztem, ahogyan a 26 éves testvéremet bekebelezte egy súlyos betegség, mindössze három hónap alatt… Nagyon hiányzik…, viszont a hiányérzetnél nyomasztóbb a tudat, hogy nem tettem semmit, pedig mint kiderült, nagyon is sokat tehettem volna, csak azt gondoltam, hogy ez nem az én dolgom. Késő bánat, de neked még lehet, hogy nem késő. Töltsd le és olvasd el ezt a könyvet, és többet soha nem fognak rászedni”

 

Keresés

GÖRGESS TOVÁBB