Barion Pixel
Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

A lilahagyma gyógyhatásai

A lilahagyma gyógyhatásai

Sági Zsolt - HillVital
2022. 05. 31. 15:10:00

A lilahagyma gyógyhatásai mellett nagyon jó forrása az A-, B1-, B2-, C- és K-vitaminnak.

A lilahagyma egy igazi C-vitamin bomba.

A lilahagyma vitamintartalma közül magasan kiemelkedik a C-vitamin, valamint a B-vitamin tartalma is igen magas. Megfázás esetén, a lilahagyma illóolaj jól tisztítja az orrot. A lilahagyma azon kívül, hogy csökkenti a vércukorszintet, vízhajtó hatásáról is ismert.

Emellett egy másik fontos vegyület, az orotsav, biztos forrásaként is tekinthetünk rá. Ennek a vegyületnek a leglényegesebb tulajdonsága, hogy segíti mind a májat és a szervezetet is a méregtelenítésben.

Ezek az antioxidánsok segítenek megakadályozni a zsírsavak oxidációját, valamint semlegesítik a szabad gyököket, meggátolja a rák terjedését és növekedését, valamint a gyulladások kialakulását is gátolja.
 

Mire jó a lilahagyma?

A lilahagyma kiváló forrása a krómnak, ami csökkenti a vércukorszintetA krómhiány hosszú távon szív- és cukorbetegséghez vezethet. Ezek a létfontosságú ásványi anyagok és antioxidánsok a hagyma külső részében találhatók meg leginkább, ezért nem érdemes leszedni.

Ha te is vízvisszatartással küzdesz, akkor érdemes a vízhajtó pirulák helyett a természetes megoldást választani vagyis a lilahagymát. A lilahagyma hatása közé tartozik ugyanis, hogy vízhajtó hatással rendelkezik. Tegyél a salátákba vagy egyéb ételeidbe. A lilahagymában olyan vegyületek is találhatóak amelyek meggátolják a rákos sejtek kialakulását valamint a tovább terjedést is.

A lilahagymában olyan vegyületek vannak amelyek segítenek a méregtelenítésben ráadásul úgy, hogy a májban található ártalmas és kártékony anyagokat sokkal gyorsabban eltávolítja.

Mivel a lilahagyma egészséges, ezért érdemes rendszeresen fogyasztanod ha szeretnéd megóvni magadat a betegségektől.
 

 

A lilahagyma jótékony hatásai miatt nem csak az egészségnek hanem a szépségnek is jót tesz.
 

A hagyma hatása a bőrre is nagyszerű lehet. Az enyhén megégett bőr felületének a fájdalmát képes csillapítani és nyugtatja is a bőrt. Méregtelenítő hatásának köszönhetően a bőr alatti mérgeket is eltávolítja. Tiszta lesz a bőröd és pattanásoktól is mentes lesz. A benne található kéntartalmú vegyületek amelyek a csípős ízét és az illatát adják nagyon hasznosak a szervezet számára. Segít csökkenteni az LDL koleszterinszintet vagyis a „rossz” koleszterinszintet. 

Fontos tudni, hogy minél nagyobb hőfokon főzöd a hagymát, annál többet veszít az antioxidáns-tartalmából.

Egyes tanulmányok szerint a hagyma napi fogyasztása a vércukrot akár 50%-kal is csökkentheti.

A hagymakivonat egy vizsgálatban egész feltűnően csökkentette mind a túl magas vércukorszintet, mind a túl magas koleszterinértéket. A tanulmány eredményeit 2015. március elején tették közzé, mely szerint a hagyma valóságos cukorbetegség elleni szer. Ezen felül olcsó, szinte mindig elérhető, és nagyon egyszerűen az étrendbe illeszthető.

Egy további jótékony hatása volt a hagymakúrának, hogy testsúly csökkenéshez is vezetett.

A kutatók szerint azért, mert a hagyma serkenti az anyagcserét. Bár a hagyma hatásmechanizmusa a cukorbetegségnél még ismeretlen, vagyis még mindig nem tisztázott, hogy a hagyma milyen mechanizmusokon keresztül csökkenti a vércukorszintet. Még csak feltételezés, hogy a hagyma krómtartalma növeli a sejtek inzulinérzékenységét úgy, hogy több vércukrot lesznek képesek felvenni, és ezáltal csökken a vércukorszint. Egy másik verzió szerint a hagyma fokozott inzulintermelést vált ki a hasnyálmirigyben. A hagymának azonban minden esetben nyersnek kell lennie.

Ha tehát élvezni szeretnénk a hagyma antidiabetikus hatását, rendszeresen nyers hagymát kell ennünk, pl. salátában, mártogatósban, szendvicsen stb.

A nyers lilahagyma hatása a legerősebb és legjobb, mivel a hőkezeléssel nagyon sokat veszt a vitamintartalmából. Tehát ha szereted nyersen is akkor mindenképpen úgy fogyaszd. Ha zavar az erős szájszag tőle, akkor a fogyasztása után moss rögtön fogat. A megfőzött, párolt vagy más módon hőkezelt hagyma nem mutat hasonló hatást.

A hagyma káros hatásai szinte csak abban nyilvánulnak meg, hogy eléggé kellemetlen szájszagot ad ha nyersen fogyasztod, valamint nyers fogyasztás esetén okozhat gyomorproblémákat ha sokat eszel. Nagyon ritkán okozhat allergiás reakciókat is ha nem bírja a szervezeted a hagymát.
 

A lilahagyma rendkívüli gyógyhatásai.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!