A mézek királynője
A manukamézet évszázadok óta használják gyógyászati célokra!
Ez a mézfajta eredetileg Új-Zélandon terem. Az őslakosok gyógyító méznek is nevezik a manukát. Ez azért van, mert az új-zélandiak ősidők óta használják a hagyományos orvoslásban és csodás hatásai köré számos legendát szőttek. A mézről csak akkor lehet kijelenteni, hogy egyértelműn manuka, ha legalább 70%-ban a manuka fákról származik.
A manukaméz a hagyományos mézfajtákhoz képest jóval intenzívebb antibakteriális hatással rendelkezik. Ezt elsősorban savas pH-értékének köszönheti, de emellett olyan összetevőket is tartalmaz, melyek még tovább fokozzák a baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szembeni hatékonyságát.
Kívül-belül egyaránt használják a manukamézet fertőtlenítésre, mert mind a két félekép kifejti a jótékony hatásait.
Belsőleg a manukaméz jótékonyan hat az emésztőrendszerre. Képes orvosolni a puffadást, a hányingert, a székrekedést, a hasmenést, vagy a görcsöket is. Emellett még a gyomorfekély és a gyomorhurut esetén is bízhatunk a manuka jótékony hatásában. Kívülről elsősorban sérülések, sebek, fekélyek, akné, ekcéma vagy pikkelysömör kezelésére alkalmazhatjuk.
Mikor és kinek nem javasolt mézet fogyasztani?
1 éves kor alatt tilos a méz fogyasztása! Még legkisebb mennyiségben, teába keverve sem szabad adni. Ugyanis ettől egy súlyos betegség, a csecsemőkori botulizmus alakulhat ki.
Cukorbetegek számára ugyan nem tilos a fogyasztása, de csak meghatározott mennyiséggel lehet fogyasztani.
A fruktóz emésztési zavarokban szenvedőknek teljes mértékben ki kell zárniuk a mézet az étrendükből.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
