A naspolya csodás hatásai
A naspolya már szerepelt Theofrasztosz ókor görög filozófus írásaiban nagyjából 3000 évvel ezelőtt.
A népies neve a lasponya vagy a miszpolya. Feltételezhető, hogy közép-Ázsiából a Kaukázus déli lejtőiről származik a növény. Vadon is terem a fekete-tenger vidékén de kertekbe is lehet ültetni. Európába először a görögök, majd a rómaiak is. Nyugat-Európában már a 8. században elkezdték termeszteni. A naspolya majdnem az összes komplex B-vitamint tartalmazza. Az almafélék közül ez tartalmazza a legtöbb C-vitamint. Nagyszerű gyulladásgátló és fájdalomcsillapító és az agyműködésre is pozitív hatással van. Az érett naspolya héja nagyon könnyedén leválik, ezután lehet hozzáférni a lágy gyümölcshúshoz amit aztán kanállal ki lehet szedni. A magas pektintartalma miatt nagyon jó zselé és lekvár főzhető belőle. Süteményekbe és egyéb édességekbe is bele lehet tenni. Lehet vele sűríteni ivólevet vagy lekvárt is. Köretként nagyon jó sült húsokhoz.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
