Menü
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT, RENDELÉS:
06 42 783 718 ; 06 30 838 4363
INGYENES SZÁLLÍTÁS
30 NAP GARANCIA
100% PÉNZVISSZAFIZETÉS

Paradicsom: zöldség vagy gyümölcs?

HillVital
2016. 07. 08. 14:48:00

A paradicsomot a legtöbb ember imádja. Nem csak az íze miatt, hanem rengeteg jótékony hatása miatt is. Az, hogy a paradicsom zöldség-e vagy gyümölcs, régóta vitatott kérdés. Jó lenne pontot tenni e vita végére. Tehát kinek van igaza? Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?

Ha botanikai szempontból vizsgáljuk a kérdést, akkor gyümölcs.

Ugyanis az a gyümölcs, aminek a lédús magházát fogyasztjuk. Ezzel szemben a zöldségek ehető részét esszük meg: gyökerét (sárgarépa), gumóját (burgonya), bimbóját (kelbimbó), levelét (saláta), szárát (zeller).

Tehát az a lényeg, hogy a paradicsomnak a magházát fogyasztjuk. Az elterjedt definíció szerint tehát a paradicsom azért gyümölcs, mert magvak vannak benne, és a növény virágából fejlődik ki. De ilyen alapon gyümölcs lehetne a kukorica, az uborka, a cukkini, az avokádó, a paprika is... Ezért inkább zöldségnek tekinthetjük. S erről e növénynek papírja is van. Ugyanis Amerikában egy 1883-as vámjogszabály a paradicsomot hivatalosan is zöldségnek nyilvánította. Az ügy elment teljesen a Legfelsőbb Bíróságig.

De mi úgy gondoljuk, nem az a lényeg, hogy minek nevezzük. Kit érdekel, ha egészséges és finom. Ez a fontos!  

Miért egészséges?

A paradicsom kalóriaszegény, a benne lévő likopin nevű antioxidánsnak köszönhetően a gyümölcs fogyasztásával felléphetünk a rák és az idő előtti öregedés ellen. A likopin jó beépüléséhez valamilyen zsíros közeg szükséges, így például igen egészséges, ha a vajas kenyér mellé 1-2 paradicsomot eszünk reggelire vagy vacsorára. A paradicsomnak nagyon magas a C-vitamin-tartalma, de nagyobb mennyiségű E- és B-vitamint, káliumot, magnéziumot, kalciumot, vasat és foszfort is tartalmaz. Jó rostforrás, alacsony zsírtartalmú, s minimális szénhidrát található benne.

Felhasználása a konyhában igen sokoldalú. Lehet nyersen fogyasztani, lehet főzni, de készíthetünk belőle salátát és ketchupot is. Nem beszélve, hogy kedvenc eledelünk, a lecsó egyik alapanyaga. 
Ismerd meg a paradicsomot.

"Végignéztem, ahogyan a 26 éves testvéremet bekebelezte egy súlyos betegség, mindössze három hónap alatt… Nagyon hiányzik…, viszont a hiányérzetnél nyomasztóbb a tudat, hogy nem tettem semmit, pedig mint kiderült, nagyon is sokat tehettem volna, csak azt gondoltam, hogy ez nem az én dolgom. Késő bánat, de neked még lehet, hogy nem késő. Töltsd le és olvasd el ezt a könyvet, és többet soha nem fognak rászedni”

"Dr. Rojkó László, Budai Péter"

 
Tartalomhoz tartozó címkék: blog paradicsom

Keresés