Csicseriborsó, a sokoldalú hüvelyes
A csicseriborsó leginkább Indiában, Afrikában és Latin-Amerikában elterjedt, az egyik fő fehérjetartalmú táplálékforrás.
Azt már tudjuk, hogy a csicseriborsó finom de emellett azt is tudni kell, hogy milyen egészséges is.
Rendkívül nagy rosttartalommal rendelkezik, ezért kiváló székrekedés ellen. Rendszeresen fogyasztva csökkenti a koleszterinszintet, így ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét is. Nagyon alacsony a glikémiás indexe. A glikémiás index leegyszerűsítve azt fejezi ki, hogy az adott élelmiszerek milyen gyorsan szívódnak fel szervezetünkben, és milyen sebességgel emelik fel a vércukorszintet. Pektintartalma révén lassítja az étkezések utáni gyors vércukorszint- emelkedést, ezért cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. De sportolók, idősek, fogyókúrázók is kedvelt eledele. Nagy a protein-, antioxidáns- és vastartalma. Mindemellett segíti az emésztést és tisztítja a bélfalakat.
A konyhában is nagyon sokoldalú a felhasználása.
Elsősorban krémlevest készíthetünk belőle, akár kombinálhatjuk más növényekkel is (sárgarépa, krumpli, sütőtök). Keverhetjük salátákba, rakott ételekbe, töltelékekbe, de ledarálva készíthetünk belőle fűszeres pogácsát is. Azt tudni kell azonban, hogy a csicseriborsónak hosszú a főzési ideje. A száraz csicseriborsót legalább egy napig kell áztatni.
Főzés előtt mossuk át alaposan, majd akár 3-4 órán át is főzhetjük. Ajánlatos forró, sós vízben áztatni, tehetünk bele egy-két kávéskanál szódabikarbónát is. Lisztjéből ízletes lepényt készíthetünk.
Fűszeres sült csicseriborsó recept
Nincs szükségünk hozzá sok mindenre:
- 50 gramm csicseriborsó
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vegyes fűszer, ízlés szerint tehetsz rá bármit (só, bors, pirospaprika, fokhagyma-granulátum, kömény)
Áztasd be a csicseriborsót egy éjszakára. Másnap csepegtesd le, és itasd le róla a nedvességet (Ha konzerves csicseriborsót veszel, akkor nem kell beáztatni, így időt spórolsz). Keverd el az olívaolajat a fűszerekkel, azután forgasd bele a csicseriborsót. Végül tedd egy tepsibe, és süsd aranybarnára!
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
