Menü

Csicseriborsó, a sokoldalú hüvelyes

HillVital
2016-10-12 16:19:00

A csicseriborsó leginkább Indiában, Afrikában és Latin-Amerikában elterjedt, az egyik fő fehérjetartalmú táplálékforrás.

Ezen kívül rendkívül nagy rosttartalommal rendelkezik, ezért kiváló székrekedés ellen. Rendszeresen fogyasztva csökkenti a koleszterinszintet.

Pektintartalma révén lassítja az étkezések utáni gyors vércukorszint- emelkedést, ezért cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. De sportolók, idősek, fogyókúrázók is kedvelt eledele.

A konyhában is nagyon sokoldalú a felhasználása. Elsősorban krémlevest készíthetünk belőle, akár kombinálhatjuk más növényekkel is (sárgarépa, krumpli, sütőtök). Keverhetjük salátákba, rakott ételekbe, töltelékekbe, de ledarálva készíthetünk belőle fűszeres pogácsát is. Azt tudni kell azonban, hogy a csicseriborsónak hosszú a főzési ideje. A száraz csicseriborsót legalább egy napig kell áztatni. Főzés előtt mossuk át alaposan, majd akár 3-4 órán át is főzhetjük. Ajánlatos forró, sós vízben áztatni, tehetünk bele egy-két kávéskanál szódabikarbónát is. Lisztjéből ízletes lepényt készíthetünk.
A csicseriborsó leginkább Indiában, Afrikában és Latin-Amerikában elterjedt, az egyik fő fehérjetartalmú táplálékforrás.

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Gyógynövények
blog comments powered by Disqus
Google