A zöld zöldségek csodája 1. rész
A zöld leveles növények rengeteg klorofillt tartalmaznak, amit „folyékony napfénynek” is szoktak nevezni. A klorofill tisztítja a vért, és hatékonyabbá teszi a máj működését, ezzel javítva a vérképet. Kimossa szervezetünkből a káros anyagokat, és egyensúlyozza a stressz, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és egyéb egészségtelen szokásaink okozta károkat. Egyes tanulmányok szerint néhány rákfajta megelőzésében, sőt kezelésében is jó eredményeket mutat, de az érelmeszesedéssel is képes felvenni a harcot.
Klorofillban gazdag növények: petrezselyem, spenót, mángold, kínai kel
A zöld növények másik fontos összetevője a folsav. Sajnos sok ember folsavhiánnyal küzd. Pedig a folsav alapvető szerepet játszik a sejten belüli anyagcsere-folyamatokban.
Más vitaminokkal együtt a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék képzésében, az aminosavak és a nukleinsavak anyagcseréjében tölt be fontos szerepet. Ezenkívül szükséges a gyomor és a bélrendszer, illetve a szájnyálkahártya épségéhez is. Javítja a vas és a B12-vitamin felszívódását, vérszegénység kezeléséhez is használják.
Különösen a magzat fejlődésekor van kulcsfontosságú szerepe, ugyanis bizonyították, hogy megfelelő adagolásával megelőzhető a velőcsőzáródási rendellenesség. Ezért már a tervezett várandósság előtt érdemes elkezdeni a pótlását.
Folsavban gazdag zöldségek: spenót, zöldbab, kelbimbó, brokkoli
Cikksorozatunk következő részében tovább ismerkedünk a zöld leveles növények összetevőivel és jótékony hatásaival.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
