Menü

A fekete rizs mint szupertáplálék

HillVital
2018. 11. 07. 12:02:00

 A fekete rizs mint szupertáplálék

Kínában a fekete rizst évszázadokkal ezelőtt „tiltott rizsnek” nevezték. Azért hívták így, mert csak a nemesek fogyaszthatták. Ázsiában főként a tésztaételek, a szusi és a desszertek díszítésére használják. Kutatók azt állítják, hogy a fekete rizs még a barna rizsnél is egészségesebb.

Már kutatások is igazolták, hogy a fogyasztása nagyon jó hatással van a szervezetre. A fekete rizs gazdag rostban és olyan növényi anyagokban, amelyek felveszik a harcot a szívbetegség és a daganatok ellen. Gazdag vízben oldható antioxidáns hatású antocianinban. Ez teszi feketévé a barna rizst. Azonban számos gyümölcs és zöldség sötét színét is ez adja (áfonya, piros paprika).
Számos kutatás azt állítja, hogy a sötét színanyag semlegesíti a szabadgyököket, védi az artériákat, és megelőzi a DNS károsodását. A DNS károsodása a daganatok kialakulásához vezet.
Érdekességként a kutatók azt is elárulták, hogy egy kanál fekete rizsben több antocianin található, mint egy kanál áfonyában. Emellett kevesebb benne a cukor, és több a rost és az E- vitamin. Tehát, ha a fekete áfonyát szupertáplálékként tekintik, akkor a fekete rizs is igazi szupertáplálék!

A fekete rizset általában meg lehet vásárolni bioboltokban vagy nagyobb áruházakban. Úgy kell tálalni ahogyan a fehér vagy a barna rizset csak több ideig kell főzni. Nagyon finom és egyszerű étel. Amikor kész, akkor lehet hozzá adni csirkefalatkákat, lencsét, chia magot, halat. Nagyon sokféle variáció létezik. Az antocián nevű antioxidáns felelős a lilás színért. Ez az antioxidáns benne van az áfonyában, a káposztában, a cseresznyében, a gránátalmában, a szőlőben és a padlizsánban is.
A fekete rizs segíti a májat a méregtelenítésben. Nagyban segíthet a cukorbetegség megelőzésében is. Segíti még az emésztést és természetesen gluténmentes. A fekete rizs csökkentheti a magas vérnyomást. A benne megtalálható antocianineknek hála segíthet az asztma kezelésében. Akár segíthet a látás javításában. A fekete rizs akár fogyókúrához is nagyszerű lehet. A fekete rizs tartalmaz még vasat, mangánt, foszfort, szelént és magnéziumot is. Nagyon sok fehérje található benne. Kutatók szerint az antocianin tartalma adja a fekete színét és ez adja még számos gyümölcsnek és zöldségnek is a színét mint pl. az áfonyának és a piros paprikának. Ez a sötét színanyag segít semlegesíteni a káros szabad gyököket valamint megvédi az artériákat és még a daganatok kialakulásában is segít.

Évszázadokkal ezelőtt Kínában csak úgy hívtak tiltott rizs. A fekete rizs még a barna rizsnél is sokkal egészségesebb.

 
 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: blog
Google