Termékek Menü
0

A fekete rizs mint szupertáplálék

HillVital
2014-01-31 10:34:55

 

A fekete rizs mint szupertáplálék

Kínában a fekete rizst évszázadokkal ezelőtt „tiltott rizsnek” nevezték. Azért hívták így, mert csak a nemesek fogyaszthatták. Ázsiában főként a tésztaételek, a szusi és a desszertek díszítésére használják. Kutatók azt állítják, hogy a fekete rizs még a barna rizsnél is egészségesebb.

A fekete rizs gazdag rostban és olyan növényi anyagokban, amelyek felveszik a harcot a szívbetegség és a daganatok ellen. Gazdag vízben oldható antioxidáns hatású antocianinban. Ez teszi feketévé a barna rizst. Azonban számos gyümölcs és zöldség sötét színét is ez adja (áfonya, piros paprika).
Számos kutatás azt állítja, hogy a sötét színanyag semlegesíti a szabadgyököket, védi az artériákat, és megelőzi a DNS károsodását. A DNS károsodása a daganatok kialakulásához vezet.
Érdekességként a kutatók azt is elárulták, hogy egy kanál fekete rizsben több antocianin található, mint egy kanál áfonyában. Emellett kevesebb benne a cukor, és több a rost és az E- vitamin. Tehát, ha a fekete áfonyát szupertáplálékként tekintik, akkor a fekete rizs is igazi szupertáplálék!

 
 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
Google