Termékek Menü
0

Alacsony glikémiás indexű táplálékok

HillVital
2017-10-05 09:42:00

Mi is az a glikémiás index?

 

A glikémiás index lényegében egy szám 0 és 100 között, amely az alapján sorolja be a táplálékokat, hogy milyen hatással vannak a vércukorszintre. Tulajdonképpen megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Minél alacsonyabb a glikémiás indexe egy tápláléknak, annál kevésbé emeli meg a vércukorszintet. Az alacsony glikémiás indexű táplálékokból a szénhidrátok lassabban szívódnak fel, így hosszabb ideig tartó teltségérzetet okoznak, és így kevésbé hizlalnak.

Nézzünk néhányat!

 

Lenmaglisztes kenyér

A fehér kenyér helyett érdemes lenmaglisztes kenyeret fogyasztani, melyből lassabban szívódnak fel a szénhidrátok, és glutént nem tartalmaz, így jelentősen csökken a hasnyálmirigyre rótt teher.  A magas rosttartalmuk sem elhanyagolható, serkentik az anyagcserét.

Zöldségek

Magas rosttartalmuk miatt a zöldségek nagyon egészségesek. Ha elegendő mennyiségű folyadék mellett fogyasztjuk, gyorsítják az anyagcserét. Szinte minden zöldség glikémiás indexe 40 alatti. A krumplival kell vigyáznunk, olajban sütve vagy pürésítve már hizlaló étel.

Fekete csokoládé

Az antioxidánsokban gazdag, minőségi csokoládé glikémiás indexe 25 körül mozog. De azért két-három kockánál többet ne együnk egyszerre.

Csicseriborsó

A hüvelyes növények (lencse, bab, borsó, csicseriborsó, szója) glikémiás indexe alacsony, de ettől fontosabb, hogy jó fehérjeforrást jelentenek, ezenkívül a fehérjék kiegyensúlyozzák a vércukorszintet, és csökkentik a vérnyomást is.

Tejtermékek

A joghurt, kefir glikémiás indexe alacsony, 30-35 körüli. Fogyasztásuk nem emeli meg túlságosan a vércukorszintet. A savanyított tejtermékek fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen a bennük lévő probiotikumoknak köszönhetően helyreállítja az anyagcsere-folyamatokat.
Alacsony glikémiás indexű táplálékok

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Életmód
blog comments powered by Disqus
Google