Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > >

Az antioxidánsok jelentősége

HillVital
2017. 10. 19. 16:13:00

Valóban megfigyelték, hogy a Franciaországban élő emberek között sokkal ritkábban fordul elő szív- és érrendszeri megbetegedés a Föld többi nagyhatalmához képest. (Egyesült Államok, Anglia). Pedig a rizikófaktorok (elhízás, dohányzás, túlzott zsírfogyasztás) jelenléte mindenütt hasonló. A válasz: a franciák az étkezésekhez rendszeresen, de mértékkel vörösbort fogyasztanak. A vörösbor pedig rengeteg antioxidánst tartalmaz.

 

Nézzük, miért fontos, hogy antioxidánsban gazdag ételeket, italokat fogyasszunk?

 

Az antioxidánsok szerepe

A szervezetben felhalmozódott felesleges szabadgyökök károsíthatják a sejteket, viszont az antioxidánsokkal ezt a negatív folyamatot megakadályozhatjuk. Ezért fontos, hogy a növényi táplálékokban (zöldségek, gyümölcsök) jelenlévő antioxidánsokból minél többet fogyasszunk, ugyanis az egészség megóvásában nélkülözhetetlenek.
Az antioxidánsok lassítják az öregedést, és gátolják egyes betegségek kialakulását.

Antioxidánsokhoz kétféle módon juthatunk:

A szervezet maga termeli (enzimek, kéntartalmú vegyületek)
A szervezet táplálék révén jut hozzá (vitaminok, ásványi anyagok)

Ha ezek az anyagok megfelelő mennyiségben vannak jelen a szervezetben, akkor képesek kivédeni a szabadgyökök károsító tevékenységét. A kedvező hatás azonban nem nő, ha az antioxidánsokat túlzott mennyiségben adagoljuk. A túladagolásuk is számos kedvezőtlen eredménnyel járhat, ezért is ajánlott az étrend-kiegészítők szedésekor szakember tanácsát kérni.
 

Legjelentősebb antioxidáns-források:

- E-vitamin
- C-vitamin
- Béta-karotin
- szelén
- mikroelemek (magnézium, cink, mangán, réz)
- kéntartalmú vegyületek
- élelmiszeripari adalékként felhasznált antioxidánsok
- flavonoidok

Hamarosan a flavonoidok szerepéről és a szabadgyökökről is olvashatsz a HillVital tudástárában.
Az antioxidánsok jelentősége a szervezetre.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Egészség
blog comments powered by Disqus
Google