Menü
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT, RENDELÉS:
06 42 783 718 ; 06 30 838 4363
INGYENES SZÁLLÍTÁS
30 NAP GARANCIA
100% PÉNZVISSZAFIZETÉS
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > >

Articsóka elkészítése

Az articsóka egy igazi ínyencség, nagyszerű fogásokat lehet belőle készíteni. 
 

Az articsóka jóformán egy ehető virágbimbó. Vásárolható belőle zöldes és lilás fajtájú is. Kapható konzerv formájában is, de ez nyilván nem hasonlítható össze egy frissel. Ha már megvan száradva és barnulva az articsóka, akkor semmiképpen se vásárold meg. Csakis frisset érdemes venni aminek még lédúsak a levelei és fényesek. Hatalmas előnye az articsókának, hogy csakis frissen tartható el, de viszont jó hír, hogy eláll 2-3 hétig is.


Valójában a bogáncsfélék családjába tartozik az articsóka. Nagy valószínűséggel Észak-Afrikából származik ahol vadon terem. Érdekesség, hogy már az ókori görögök is fogyasztották, Európában csak a 9. századtól terjedt el, bár ebben az időben egy articsóka mérete még nagyon kicsi volt. Amerikába a francia és a holland emigránsok hozták be a 19. században. A legtöbben manapság az olaszok, a spanyolok valamint a franciák termesztenek belőle a legtöbbet.

Az articsóka nagyszerű lehet magas vérnyomásra, cukorbetegségre, máj és vesebántalmakra. Epehajtónak is nagyszerű lehet, csökkenti a koleszterinszintet és segíti az emésztést is. A gyökerét antibiotikumnak is szokták használni. Magas a vas és a fehérje tartalma is te találhatóak benne vitaminok is.

Konzerv articsóka esetén van a legkönnyebb dolgod, mivel az már tiszta és csak a szíve található benne valamilyen fűszeres lében általában. Fogyasztható salátákban, akár pizzára vagy sima előételnek.   
Az articsóka íze elég erős és karakteres tehát nem érdemes fűszerezni. A már megfőzött articsókát hosszában kell négyfelé vágni, aztán pedig ki is lehet sütni lisztes, tojásos bundában.

Ha nem akarsz konzerv formájában articsókát vásárolni, akkor mindenképpen próbáld ki te is az articsóka szívet. Az előkészítés után csak nagyon pici darab marad az articsókából, de viszont nagyon finom lesz az íze. Ajánlott hozzá egy kis citrom amivel majd megakadályozhatod, hogy a vágott részei ne barnuljanak be, a citrommal kell bekenni. A külső leveleit le kell szedni aztán vissza kell vágni a puha részekig. Ezek alatt a külső levelek alatt található meg az articsóka szíve, erről viszont még körbe le kell vágni a keményebb részeket.  
Articsóka elkészítése

"Végignéztem, ahogyan a 26 éves testvéremet bekebelezte egy súlyos betegség, mindössze három hónap alatt… Nagyon hiányzik…, viszont a hiányérzetnél nyomasztóbb a tudat, hogy nem tettem semmit, pedig mint kiderült, nagyon is sokat tehettem volna, csak azt gondoltam, hogy ez nem az én dolgom. Késő bánat, de neked még lehet, hogy nem késő. Töltsd le és olvasd el ezt a könyvet, és többet soha nem fognak rászedni”

"Dr. Rojkó László, Budai Péter"

 

Keresés