Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

Aszkorbinsav: Mi az és miért hasznos?

Veress Máté - HillVital
2020. 03. 26. 11:44:00

Tegyük tisztába a fogalmakat az aszkorbinsavról. Nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a citromsav és az aszkorbinsav is, ám valójában két teljesen különböző vegyületről van szó és teljesen más célokra szokták felhasználni őket. 
 

Az a nagy különbség a kettő között, hogy az egyik vagyis az aszkorbinsav teljesen természetes míg a citromsav mesterséges vagyis az ember alkotta. Molekulárisan a citromsav és az aszkorbinsav csak egy oxigénatommal különböznek egymástól. Az aszkorbinsav jobb tartósítószernek számít míg a citromsav sokkal jobb adalékanyag.

A citromsavat természetesen lehet megtalálni a citrusfélékben és a egyes zöldségekben. Az aszkorbinsav egy szintetikus termék aminek a természetes megfelelője a C-vitamin. Leggyakrabban az étrend-kiegészítőkben és gyógyszertári termékekben található meg az aszkorbinsav. A természetes relatívája az aszkorbinsavnak a C-vitamin amit megtalálsz citrusfélékben, kiviben, zöldségekben.

Nagy előnyei is vannak a konyhában az aszkorbinsavnak, ezáltal is meglehet különböztetni a citromsavtól . Használható tartósítószerként is de a kenyér elkészítésében is segít, mivel segíti az élesztőgombáknak a növekedését.
A citromsavat általában feldolgozott ételeknél és italoknál szokták alkalmazni, hogy fanyar ízt hozzanak létre. Szénsavas üdítőknél és cukorkáknál is alkalmazzák. A pékek is szoktak tenni a kenyérbe citromsavat, hogy savanykásabb legyen az íze.

Az aszkorbinsav egy vízben oldódó, cukor alapú sav aminek nagyon erős antioxidáns tulajdonsága van, ez pedig segít megelőzni a daganatos sejtek kialakulását. Az aszkorbinsav a legtisztább formája a C-vitaminnak. Számos fontos szerepe van az aszkorbinsavnak és mivel nem képes előállítani az emberi szervezet ezért rendszeresen pótolni kell.

Az aszkorbinsav legjobb formája az L-aszkorbinsav ami megtalálható természetesen sok ételben is. A másik formája a D-aszkorbinsav ami egy mesterséges típusa és szinte semmilyen vitamin hatása nincs, ezt inkább az élelmiszeriparban szokták használni csak.

 

Tegyük tisztába a fogalmakat az aszkorbinsavról

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés