Ettél már articsókát?
Az articsóka kissé fanyar, mégis roppant ízletes zöldség. Magas az ásványi anyag- és a vitamintartalma. Található benne foszfor, kalcium, magnézium, vas és kálium.
Gazdag A-, B1-, B2-, valamint C-vitaminban. A zöldségek közül az articsókának a legmagasabb az antioxidáns-tartalma. Megakadályozhatja a rákos sejtek szaporodását, gátolja a tumorok növekedését. Erősíti a szívet, csökkenti a koleszterinszintet.
A cukorbetegség és a magas vérnyomás kezelésében is segíthet. Bizonyított hatásai közül fontos megemlíteni méregtelenítő tulajdonságát. Elősegíti a máj regenerálódását, valamint tisztítja a vért, epehajtóként pedig hozzájárul a szervezetben kialakult kövek feloldásához. Nagyszerű gyulladáscsökkentő, a népi gyógyászat reuma és epegyulladás esetén egyaránt alkalmazza. Emésztési zavarokban szenvedők számára is gyógyírt jelenthet. Főzet formájában általános erősítő, csillapítja az erős köhögést. A leveléből készített teát vese- és hólyagpanaszok esetén is alkalmazhatjuk. Bőségesen megtalálható benne a bélflóra helyreállításában fontos szerepet kapó inulin is. Segíthet az étkezések utáni, hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzésében is. Az articsóka kalóriaszegény, rosttartalma átlagon felüli.
Legközelebb az articsóka konyhai felhasználásáról lesz szó, és természetesen recepteket is közlünk.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
