Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > >

Az édesburgonya hatásai

Az édesburgonyát sokan ismerik batáta, vagy csicsóka néven is. Azonban azt már kevesebb tudják, hogy miért is olyan egészséges.

A magyar neve megtévesztő, ugyanis nagyon hasonlít a burgonyához, de mégsem burgonyaféle, hanem a szulák nemzetségébe tartozó, évelő növény.

Az édesburgonya egyik előnye a sima burgonyával szemben, hogy a vércukorszintre nézve sokkal jobb. A normál krumpli gyorsan fejti ki hatását a vércukorszintre, ezzel szemben az édesburgonya a magasabb rosttartalma miatt csak lassabban szívódik fel, és hosszabb időre telít el.

Emellett sok C-vitamint is találhatunk benne, mely rendkívül jó hatással bír az immunrendszerre. Magas káliumszintjének köszönhetően segít a vérnyomás szabályozásában, miközben a csontokat is erősíti.

Mindezek mellett még igen sok vasat is tartalmaz. Ennek köszönhetően javasolt vegánok és vegák számára is. Ráadásul a benne lévő C-vitamin miatt a szervezetet jobban tudja hasznosítani az édesburgonyában lévő vasat.

Fontos még tudni az édesburgonyáról, hogy nem mindegyik egyforma.  Lehet fehéres, sárgás, barnás, pirosas, rózsaszínes vagy akár lilás is. Minden szín más tápanyagot is jelent. Ezek közül a lila színű édesburgonya igen nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Fogyasztásával kiegyensúlyozza a szabad gyökök jelenlétét.

Az édesburgonya hatásai

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Gyógynövények