Az eper élettani hatásai
Az eper tele van antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő anyagokkal. Az eper több területen is kifejti a jótékony hatásait. Megelőzhetőek vele a szív- és érrendszeri betegségek.
A vércukorszintet sokkal hatékonyabban lehet vele szabályozni és csökkenteni lehet vele a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása. Megelőzhetőek vele az egyes ráktípusok mint a mellrák, méhnyakrák, nyelőcsőrák és a vastagbélrák.
A klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy az epernek nagyon kedvező hatásai vannak a szív- és érrendszerre ami azért fontos mert a keringési rendszernek állandó védelemre van szüksége a stressztől és a gyulladástól. Lehet furcsa, de a gyümölcsök közül az eper tartalmazza a legtöbb C-vitamint.
Úgy tartják, hogy a málna és a szőlő után az epret tartják a legjobb mangánforrásnak. Az eper csökkenti a zsírsav-oxidációt a sejtmembránokban. Csökkenti a rossz koleszterint vagyis az LDL-t.
Egyes kutatások szerint az eper védi az agyat az oxidatív stressztől és az időskori agyműködést is lehet vele csökkenteni.
Az eper egy édes és zamatos bogyós gyümölcs. Kelet-Ázsiából származik a gyümölcs de valószínűleg már az ősember is fogyasztotta. Többféle epertípus is létezik, más méret és íz. Fontos, hogy az érett eper érett legyen de mégsem túlérett mivel az éretlen és a túlérett eperben sokkal kevesebb a C-vitamin. Ha hűtőszekrényben tárolod az epret, akkor akár 2-3 napig is megőrzi a vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
