Az eperfa csodálatos gyümölcse
Sokan helytelenül szederfaként ismerik, mivel a termése tényleg a szederhez hasonlít ám mégsem az.
Az eperfának a levelét, az ágát és a kérgét is használják a kínai orvoslásban. Indiában a termését nemcsak nyersen hanem szárítva is fogyasztják, valamint lekvár, gyümölcslé és likőr formában is fogyasztják.
Hazánkban is nagyon sokan szeretik, sok háznál megtalálható az eperfa de még parkokban is. Nem szabad fogyasztani a gyümölcsét éretlenül mivel bódító és hallucinogén hatása van.
Megannyi ásványi anyag található benne (kálium, kalcium, nátrium, magnézium, vas és cink) és vitamin is (B2,B3 és C-vitamin). Mind a fehér és mind a fekete eperfa nagyszerű antioxidáns.
Az eperfa termése nagyon gazdag flavonoidban mint pl.: kvercetin, rutin, kempferol.
A fehér, a vörös és a fekete is nagyszerű hatással van a szívre. A vörös és a sötétlila színű eper ismert arról, hogy nagyobb mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat mint a többi. A sötétebbeknek magasabb a szabadgyök fogó aktivitásuk, ennek pedig fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek ellen, segít kivédeni a daganatos betegségeket és az ízületi gyulladást is. A fának a levele nagyszerű vércukorszint csökkentő hatással rendelkezik. Nagyszerű antidiabetikus hatása van és az izomerőt is fokozza.
Minden vizsgálat azt mutatja, hogy az eperfa gyümölcse mindenféle színben, jelentősen gazdagítja az étrendedet és nagy szerepe lehet az egészséges táplálkozásban és persze az egészségben is.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
