Menü

Az illatos vanília

HillVital
2016. 12. 21. 16:22:00

Talán el sem hisszük, hogy a vanília egy virág, mégpedig orchidea! A másik érdekessége,  hogy halványsárga virága mindössze 1 napig nyílik. 

Mint a többi orchidea faj, az őserdők mélyén a párás, meleg, trópusi klímán őshonos.

Az aztékok már több ezer évvel ezelőtt is ismerték a növény termését, és kedvenc italuk, a csokoládé ízesítésére, édesítésére használták. Mára már nagyon sokoldalú a felhasználása.

A sárgászöld színű rudak kb. 7-9 hónap alatt érnek be. A termés, miután leszedik, elég hosszú eljáráson megy keresztül, mire a jól ismert alakjában elénk kerül. A vaníliának a kikapart magjait hasznosítjuk, de a hüvelyét se dobjuk ki. Ha beletesszük egy zacskó porcukorba (egészségtudatosok xilitbe vagy eritritbe), remek vaníliacukrot kapunk. Mivel a vaníliarudak igen drágák, inkább a vaníliacukrot használjuk. Sütemények, pohárkrémek, tejszínhabok ízesítője, de a madártejet sem tudnánk elképzelni nélküle. 
Az illatos vanília. Talán el sem hisszük, hogy a vanília egy virág, mégpedig orchidea! A másik érdekessége,  hogy halványsárga virága mindössze 1 napig nyílik.

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Gyógynövények
blog comments powered by Disqus
Google