Termékek Menü
0

Boróka, a zamatos bogyó

HillVital
2017-08-03 11:10:00

A boróka a ciprusfélék családjába tartozó 2-4 méter magas, örökzöld, kétlaki cserje.

Termése a tobozbogyó, amely két évig fejlődik, s a második évben augusztus-szeptemberben érik meg. Színe sötét, kékes-hamvas bevonatú, íze kissé csípős, édes-kesernyésen zamatos.

A borókából készült italt –reméljük, - csak a felnőttek ismerik. A boróka ugyanis az angol gin és a borovicska pálinka alkotórésze.

A borókabogyó illóolajat, gyantát, cseranyagot, gumit, fehérjét, viaszt és pektint tartalmaz. Hatása vizelet- és szélhajtó, valamint étvágyjavító. Serkenti az emésztést, kiváló vese- és epekőoldó.
A bogyókból lekvárt is készíthetünk, amelyből naponta 1-2 kávéskanállal fogyaszthatunk vizelethajtóként, illetve epe- és veseműködést serkentőként. Ezen kívül alkalmazhatjuk hörghurut és tuberkulózis elleni fájdalmak csillapítására is.

A borókát háztartási fűszerként is használhatjuk, különösen húsok pácolására, marinírozott (pácolt) halételek, főzelékek ízesítésére.

De illóolajával illatosíthatunk fürdősót is.

A boróka bogyó hatása

Iratkozz fel nyereményjátékunkra


Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Gyógynövények
blog comments powered by Disqus
Google