Termékek Menü
0

Bővebben a lisztérzékenységről

HillVital
2016-08-02 14:55:00
Bővebben a lisztérzékenységről

A lisztérzékenység lényegében a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése. A betegség a glutén hatására alakul ki az arra fogékony egyénekben. Azt pedig jól tudjuk, hogy a glutén a búzában található, de a betegséget kiválthatják az árpa, a rozs, és feltehetően a zab hasonló fehérjéi is. A köztudatban jó pár tévhit kering ezzel a témával kapcsolatban.
Tovább…

A lisztérzékenység tünetei: fogyás, puffadás, gyengeség, nagy mennyiségű laza széklet, vérszegénység, fáradékonyság.
 

A betegséget gyakran összekeverik a gabonaallergiával (búzaallergia).  A búzaallergia fő kiváltói a búzában lévő albumin, glutén és globulin.

A lisztérzékenység nem gyógyítható, kizárólag gluténmentes diétával tehető tünetmentessé. Már kis mennyiségű glutén elfogyasztása is panaszokat okozhat. Vigyázni kell, mert a glutén sokszor rejtett formában van jelen az élelmiszerekben. Ismeretlen eredetű vérszegénységnél mindig gondoljunk a lisztérzékenységre.

A lisztérzékenység nemcsak sovány, hanem túlsúlyos embereknél is előfordulhat. Főleg a felnőttkorban diagnosztizált betegek többsége túlsúlyos.

A lisztérzékenység bármely életkorban elkezdődhet. Csecsemőkorban a tünetek az első gluténtartalmú ételek elfogyasztását követően 6-12 hónappal már megjelennek, és általában fokozatosan alakulnak ki. De az esetek egy részében a tünetek csak felnőttkorban jelennek meg. A lisztérzékenység nem nőhető ki, nem lehet örökölni, de kétségtelen, hogy a lisztérzékenyek elsőfokú rokonai között tízszer gyakoribb a betegség előfordulása, mint az átlagnépességben. A lisztérzékenység kialakulásában a genetikai tényezők mellett környezeti hatások is szerepet játszhatnak. 

A lisztérzékenységről...

 

 

 

 

Részletek 


Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Betegségek
blog comments powered by Disqus
Google