Menü
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT, RENDELÉS:
06 42 783 718 ; 06 30 838 4363
INGYENES SZÁLLÍTÁS
30 NAP GARANCIA
100% PÉNZVISSZAFIZETÉS
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > >

Bulgur, egy kiváló köret

Veress Máté - HillVital
2019. 05. 23. 09:12:00

A bulgur egy teljes kiőrlésű gabonaféleség, nagyon egészséges.

A bulgur a közel-keleti és a török konyha szerves része. A keményítő ami a hőkezelés során kiválik és letapad, azt a szárítás után lekoptatják róla éppen ezért ez nem ragad össze mint a rizs. A hagyományos bulgur mellet létezik még barna bulgur is. Ez egy másfajta, teljesen sötét búzából készül és enyhén diós íze van. Diétához is nagyszerű a bulgur az alacsony glikémiás index miatt. Feleannyi idő alatt is megpuhul mint a rizs. A bulgur önmagában egy semleges ízű étel, de ez előny is mivel akárhogy lehet fűszerezni. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Glikémiás indexe mindössze 48, ami alacsonynak mondható, tehát a vércukorszintet nem emeli meg drasztikusan. A gabonák közül a bulgur glikémiás indexe a legalacsonyabb. Ezen kívül gazdag B- és E-vitaminban, vasban, magnéziumban, foszforban és cinkben.

Rostokban is bővelkedik, ezért is egészséges. 

Más országokban a bulgurt a rizshez hasonlóan köretként szokták adni a húsokhoz illetve halakhoz, de akár önmagában is lehet tálalni paradicsomosan. A tarhonyát is nagyszerűen lehet vele helyettesíteni, össze lehet keverni zöldségekkel is vagy még akár levesbetétnek is kiváló. Édesen is elkészíthető. Egy kis tejjel és vaníliával, citromhéjjal és egy kis cukorral felfőzve nagyszerűen elkészíthető. Hasonló lesz mint egy tejberizs és akár gyümölccsel vagy kompóttal is tálalható. Egy érdekesség, hogy a bulgur török változata a kiszir. Ez önmagában is nagyon laktató valamint ez is illik sokféle húshoz, zöldséghez, sajthoz és salátákhoz.
Egy nagyon jó tipp, hogy sokkal finomabb legyen a salátád, ha egy kevés olívaolajon apróra vágott hagymát, fokhagymát és egy kis csilipaprikát megdinsztelsz, aztán rászórod a nyers bulgurt és egy kis pirítás után felengeded kétszeres mennyiségű zöldségleves alaplével.   

Felhasználása széleskörű. Szinte nem is kell főzni, csak leforrázni, és fedő alatt megvárni, míg a vizet magába szívja. A bulgur kiváló alapanyag köretekhez, leggyakrabban hagyományosan a rizshez vagy a tarhonyához hasonlóan készítik.

Bulgurból készül a nálunk leginkább csak török rizs néven emlegetett étel, valamint a tabulé saláta. Ez utóbbi egy nagyon egészséges étel. Legközelebb eláruljuk mindkét étel receptjét.

Most megtudhatsz mindent a bulgurról!

"Végignéztem, ahogyan a 26 éves testvéremet bekebelezte egy súlyos betegség, mindössze három hónap alatt… Nagyon hiányzik…, viszont a hiányérzetnél nyomasztóbb a tudat, hogy nem tettem semmit, pedig mint kiderült, nagyon is sokat tehettem volna, csak azt gondoltam, hogy ez nem az én dolgom. Késő bánat, de neked még lehet, hogy nem késő. Töltsd le és olvasd el ezt a könyvet, és többet soha nem fognak rászedni”

"Dr. Rojkó László, Budai Péter"

 

Keresés