Termékek Menü
0

Csipkebogyó: barátunk a hidegben

HillVital
2014-12-17 14:16:00

Készítsünk teát belőle!

A csipkebogyót gyógytea, gyümölcsbor, szörp vagy lekvár készítésére is használhatjuk. A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, rendszeres fogyasztásukkal nagyban növelni tudjuk a szervezet ellenálló képességét. Alkalmas még saláták, gyümölcssaláták ízesítésére, vagy bólé készítésére is. 


A bogyót nem szabad forró vízben áztatni, mert a C-vitamin már 50°C körül megsemmisül. A C-vitamin nagy mennyiségben egyes embereknél hasmenést okozhat, ezért csipkebogyó fogyasztásakor is legyünk óvatosak. Csipkebogyótea készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést, majd vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet, és áztassuk meleg, de nem forró vízben, amíg szép barnás színe nem lesz. A csipkebogyótea serkenti az epeműködést, ezért jó májbántalmak ellen, és kiváló vizelethajtó is.

Magjából csipkebogyó - olajat is készítenek, ami segíti a sebek gyógyulását, de napégés ellen is kiváló gyógyír, akárcsak a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyéknek vagy az apró ráncok kezelésének. Csökkenti a hajszálerek sérülékenységét, így késlelteti a bőr öregedését is.

A csipkebogyó hosszabb ideig történő tárolására a legegyszerűbb megoldás, ha húsdarálón megőröljük, és az így nyert törmeléket hirtelen megszárítjuk. Ezzel C-vitamin-tartalmát is megőrizhetjük a téli időszakra.

forrás: hazipatika.com

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
Google