Termékek Menü
0

A C-vitamin megakadályozhatja az agyvérzést?

HillVital
2014-12-05 15:23:00

Az összes stroke-os eset körülbelül 15 százalékát teszik ki a haemorrhagiás agyi érkatasztrófák, ezek azonban halálosabbak az iszkémiás stroke-nál, mely utóbbi az agyi erek elzáródása következtében alakul ki.

„Kutatásunk azt mutatja, hogy az alacsony C-vitamin-szint a spontán agyi haemorrhagia kockázatával járhat" - nyilatkozta a kutatást vezető Dr. Stephane Vannier, a rennes-i Pontchaillou Egyetemi Kórház munkatársa. Az összefüggés hátterében valószínűleg az áll, hogy a C-vitamin vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik, és megőrzi a vérerek egészségét. A szakértők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy bár kapcsolatot mutattak ki a C-vitamin -szint és a haemorrhagiás stroke kockázata között, ez még nem bizonyít ok-okozati összefüggést.

A C-vitamin legnagyobb mennyiségben bizonyos zöldségekben és gyümölcsökben fordul elő. Vannier szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy érdemes vizsgálni a C-vitamin tartalmú étrendkiegészítők hatását az agyi vérzések megelőzésében. Egyelőre azonban nem javasolja C-vitamin tartalmú kiegészítők szedését. A kutató szerint az a legjobb, ha a C-vitamint az étrenden keresztül visszük be a szervezetünkbe. „Ha valaki nem szenved C-vitamin- hiányban, nem javasoljuk számára C-vitamin tartalmú étrendkiegészítők szedését" - mondta Vannier.

 

A szakértők azt is elmondták, nem tudják biztosan, milyen mértékben tulajdonítható a stroke kialakulása a C-vitamin- hiánynak. Az agyi vérzések egyéb kockázati tényezői közé tartozik még a magas vérnyomás, az alkoholfogyasztás és a túlsúly is.

A kutatás eredményeit várhatóan az Amerikai Neurológiai Akadémia április 26-tól május 3-ig tartó philadelphiai éves konferenciáján teszik közzé.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
Google