Termékek Menü
0

Miért érdemes dinnyét enni?

HillVital
2014-08-11 11:09:00
1. Rengeteg vitamint tartalmaz, pl. C-vitamint, amely fontos az immunrendszer számára, és védi sejtjeinket a káros környezeti hatásoktól. A C-vitamin-tartalom fajtánként eltérő lehet. 

2. Turbó az agy számára. A dinnye húsának nagy a karotintartalma, amely az anyagcsere során A-vitaminná válik. A karotin elengedhetetlen az agy fejlődéséhez. Olyan speciális molekulák építését serkenti, amelyek az agy- és az idegsejteket táplálékkal látják el.

3. Fontos fehérje, amely elengedhetetlen építő- és javítóanyaga a testnek. Ahhoz, hogy a test a fehérjemolekulákat értékesíteni tudja, meghatározott formájúaknak kell lenniük, ehhez fontos a B6-vitamin, amelyet a dinnye nagy mennyiségben tartalmaz. Ez a vitamin alakítja át úgy a fehérjemolekulákat, hogy azok a test számára felhasználhatóak legyenek. A dinnye magas enzimtartalma elősegíti a sebek gyógyulását.

4. Fogyókúrázók számára is hatásos lehet, alacsony a kalóriatartalma, 100 grammban – fajtától függően – 20-40 kalória található. Összehasonlításképpen ugyanennyi mennyiségű banán több mint a dupláját tartalmazza. Vízhajtóként is hatásos, tisztítja a vesét, és megszabadítja a testet a felesleges folyadéktól. Köszvényeseknek és reumásoknak is érdemes fogyasztani.

5. A dinnye magas ásványianyag-tartalma értékes anyagokkal látja el a szervezetet. Például a vas fontos a vérképzés szempontjából és az agy oxigén ellátása miatt. Ezenkívül tartalmaz még mangánt, amely lényeges az idegek és az agy számára, valamint kalciumot, magnéziumot és foszfort is.

6. Egészséges szomjoltó. A gyümölcs könnyű és édes: forró napokon a legjobb hűsítő. Ez elsősorban magas, majd 95 százalékos víztartalmának köszönhető. A dinnyefajták ezenkívül gondoskodnak arról, hogy visszajuttassák a szervezetbe az izzadáskor elveszített ásványi anyagokat. Viszonylag alacsony cukortartalma miatt, megfelelő adagban cukorbetegek is fogyaszthatják. 

7. A konyhában is sokféleképp felhasználható a dinnye, hiszen minden ételnek nyárias jelleget ad. Elsősorban hideg ételekben érvényesül. A dinnyekockák jól illenek gyümölcs- és ráksalátához, köretként pedig rizses és csirkés ételeknek adnak különleges jelleget.

 
Tudta-e?

A dinnyék a tökfélékhez tartoznak, és rengeteg fajtájuk ismert, amelyek sokszor csak távoli rokonságban állnak egymással. Magyarországon legtöbbször görög- vagy sárgadinnyéről beszélünk, de például csak ez utóbbinak is 500 fajtája ismert a világon.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
Google