Termékek Menü
0

Diófa, az állandóan nyitvatartó gyógyszertár

HillVital
2017-01-31 16:01:00
Diófa, az állandóan nyitvatartó gyógyszertár

Télen magas kalóriatartalmú tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal töltjük fel szervezetünket. Ebben segít bennünket az egyik fontos csonthéjas, a dió.
Tovább olvasom...

A diófa minden évszakban elhalmoz minket valami jóval. Olyan, mint egy állandóan nyitvatartó gyógyszertár.
 

A 10-20 méter magasra is megnövő diófa ép szélű illatos leveleit hasznosíthatjuk, virágai barkában fejlődnek, termése a dió, melynek nemcsak a belsejét, a külső húsos burkát is felhasználhatjuk. De a kemény hártyás képződménye, a közfal is hasznos.

A diófalevél-tea nagyon gazdag cserzőanyagokban, de kiváló a gyomor- és bélhurut, illetve hasmenés ellen. A diótea fertőtleníti a gyomrot és a beleket, összehúzza a gyulladásban lévő nyálkahártyát. Ezenkívül megszünteti a szivárgó vérzéseket, elöli a kórokozó baktériumokat. Amikor a diók már fele nagyságukat elérték, akkor érdemes leszedni a leveleket. Csak az egészséges levelek értékesek, mégpedig a közös levélgerincről, a „szárról" lefosztva. Szellős helyen szétszórva 1-2 ujjnyi rétegben szárítjuk. 

A dióbél-rekeszeket elválasztó belső hártyás válaszfalból készített teával a szívkoszorúér megbetegedését szokták kezelni.

A termés külső húsos burkát, a kopácsot diószüretkor kell összegyűjteni. Szintén vékony rétegben kell kiteríteni a napra. A penészes, megfeketedett részeket gondosan ki kell válogatni. A diókopács csersavat és C-vitamint is tartalmaz. Főzetét belsőleg izzadás, gyomor- és bélhurut, valamint étvágytalanság esetén használják. Ha az ilyen főzettel megmossuk a hajat, a barna haj csillogóvá válik, kicsivel sötétebb árnyalatot kap. A zöld burokból készülhet a barna fapác alapanyaga. 


Legközelebb a dió legértékesebb részét, a dióbelet vizsgáljuk meg.

A diófa felhasználható részei

 

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE, ÉS ADJ EGY ESÉLYT MAGADNAK AZ 5000. FT. ÉRTÉKŰ UTALVÁNY MEGNYERÉSÉRE!

 

Részletek


Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Gyógynövények
blog comments powered by Disqus
Google