Termékek Menü
0

Édes betegségek. Miért káros a cukor?

HillVital
2014-04-09 09:37:00

Édes betegségek

Miért káros a cukor?

Nagyon érdekes a kérdéskör, és 10-ből 8 embernek szinte biztos, hogy téveszméi vannak a cukorral kapcsolatban. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a cukor talán az egyik legkárosabb „tápanyag”, ami csak létezik az egyszerű ember életében, és sokszor még csak sejtésünk sincs róla.

A cukornak nincs túl sok haszna, mint tápanyag. Egyetlen – talán – pozitív tulajdonsága, hogy fogyasztása (szénhidrát tulajdonsága révén) kirobbanó energiaszintet ad, mivel nagyon magas a kalóriatartalma.

Előnye viszont egyben hátránya is, ugyanis valóban magas az energiatartalma, viszont a cukrot rekordsebességgel égeti el a test, és ha csak nem pótoljuk, akkor hiánya testi jelenségeket produkál: levertség, fáradtság, depresszió, aluszékonyság és – idővel – cukorfüggőség.

Ez önmagában még nem lenne túl nagy baj, csak az élelmiszeripar előszeretettel alkalmazza, ahol csak lehet, mivel remek tartósítószer, és nagyon olcsó. Így mivel az ételek 95%-a cukrot tartalmaz, ezért ha esik, ha fúj, mi cukrot fogyasztunk, s nem keveset. A cukor ilyesfajta tartós fogyasztása tönkreteszi a szervezet szénhidrát anyagcseréjét, így pár év leforgása alatt cukorbetegek leszünk, egy mázsa körüli testsúllyal.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a cukrot gyakran nem magában fogyasztjuk, hanem más táplálékokban. Legtöbbször zsírral együtt esszük meg (gyümölcsjoghurt, csokoládé, péksütemények, stb.), és ez a legrosszabb élelmiszerpárosítás, mivel a cukor gyorsan felszívódik, a zsír pedig lassan. Mivel zsírban van, ezért a cukor is lassan bontódik le, de közben megerjed, és alkohol képződik. Ebből következik, hogy lehetsz úgy májbeteg, hogy egy kortyot sem ittál egész életedben.

Az emberek nem tudnak róla, hogy cukrot esznek, és a cukor ipari felhasználására vezethető vissza rengeteg betegség, amivel könyveket lehetne megtölteni. Idetartoznak a cukorbetegségen felül a depresszió, daganatos megbetegedések, szívbetegségek, ízületi problémák, megmagyarázhatatlan májbetegségek, trombózis és még hosszú oldalakon sorolhatnánk.

A répacukor hiába természetes, de ahogy korábban írtuk, rengeteget eszünk belőle úgy, hogy nem is tudunk róla, továbbá az ipari előállítás miatt a kristálycukor mindennek elmondható, de csak egészségesnek és természetesnek nem.

Figyelem: egyéb édesítők is vannak, mint a mesterséges édesítők (aszpartám), nádcukor, gyümölcscukor. Ezekkel is ugyanez a helyzet, kerüld őket!

Akkor mi a megoldás?

Sokan édesszájúak vagyunk, én is. Nagyon szeretem az édes dolgokat, viszont attól, hogy a cukor káros, az nem jelenti az, hogy innentől kezdve lemondunk az édességekről.

Ha teheted, akkor inkább nyírfacukrot, „sztíviát” (stevia) vagy mézet használj édesítéshez, és kerüld a cukortartalmú ételeket, és a fent említett módon édesített ételeket fogyassz!

Fontos megjegyezni, hogy a cukrot gyakran nem „cukor”-ként tüntetik a fel a termékek összetevői alatt. A gyártók rájöttek, hogy egyre több ember kerüli a cukortartalmú élelmiszereket, ezért – cselesen - a cukor hatóanyagait tüntetik fel (amiket persze még kevesebben ismernek).

Tehát dextróz, fruktóz, glükóz. Mind egyre megy!

A hosszantartó, boldog életnek nem része a cukor!

Budai Péter


 

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE, ÉS ADJ EGY ESÉLYT MAGADNAK AZ 5000. FT. ÉRTÉKŰ UTALVÁNY MEGNYERÉSÉRE!

 

Részletek


 

 

 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
Google