Menü

Az édesítőszerek összehasonlítása

HillVital
2017. 04. 04. 16:03:00

Egyre több az egészségtudatos ember…. Ha valaki elhagyja a fehér cukor fogyasztását, már óriási lépést tett az egészséges életmód felé. De ha nem akarunk lemondani az édes ízről, pótolnunk, helyettesítenünk kell valamivel. Most a legjobb alternatívákat vesszük sorra!

Nyírfacukor, xilit

A nyírfacukor, vagy más néven xilit egy kukoricarostból vagy nyírfakéregből előállított természetes édesítőszer, ami elfogyasztását követően csak kis mennyiségben szívódik fel szervezetünkben, így szinte egyáltalán nem terheli meg az inzulinháztartást. A kristálycukorral szemben glikémiás indexe jelentéktelen. (kristálycukor: 68, xilit: 7) Az ízét illetően a cukorhoz hasonló, bár nagyobb mennyiségben hasmenést okoz.

Eritrit, eritritol

Az eritrit vagy eritritol egy természetes cukoralkohol, amely gyümölcsökben fordul elő, azokból vonják ki. Kinézetében és az ízében is teljesen megegyezik a cukorral, azonban egészségügyi kockázata egyáltalán nincs. Óriási előnye, hogy teljesen kalóriamentes, vagyis fogyókúrázók és cukorbetegek számára ez a legideálisabb édesítőszer. Mellette szól még, hogy semmilyen hatással sincs a vércukorszintre, glikémiás indexe szinte nulla. Az eritrit nagyon gyorsan képes felszívódni a szervezetben, és általában a vizelettel ürül.

Stevia

A stevia kb. 240-260 fajt számláló növénynemzetség, maga a növény lágy vagy fás szárú, cserje termetű. Leveleit édesítésre használják, mivel a benne található anyag kivonata a cukornál 300-szor édesebb.  A steviával kiválóan kezelhető a cukorbetegség, mivel nem emeli meg a vércukorszintet, hiszen glikémiás indexe nulla. A fogyókúrázók számára is jó választás, mert segít leadni a felesleges kilókat. A stevia jórészt emésztetlenül halad át a szervezeten, ráadásul kalóriája is nulla. Rengeteg gyógyhatása is ismert, amiket legközelebb részletesen kifejtünk. 

Édesítőszerek összehasonlítása

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Egészség
blog comments powered by Disqus
Google