Menü
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT, RENDELÉS:
06 42 783 718 ; 06 30 838 4363
INGYENES SZÁLLÍTÁS
30 NAP GARANCIA
100% PÉNZVISSZAFIZETÉS

Kell-e félnünk az édesítőszerektől?

HillVital
2015. 01. 07. 14:49:00

A választás nem mindig egyszerű, és nagyban befolyásolja az, hogy mi a célunk: a bevitt kalóriát akarjuk csökkenteni, vagy cukorbetegként vércukorszint-emelkedést akarjuk kikerülni. 
 

Ez utóbbi esetében csak a cukrot kiváltó szerek jöhetnek szóba. Minden más esetben leginkább az mérvadó, hogy például az adott élelmiszerben melyiknek jobb az íze - üdítőről van-e szó, vagy süteményről, ahogy az sem mindegy bírja-e az adott szer a melegítést.

Ahány édesítőszer, annyi íz          

Nagyon nehéz leutánozni azt a folyamatot, ahogy az ízlelőbimbóinkkal a valódi cukrot érzékeljük - magyarázza a toxikológus. Ezért van az, hogy a gyártó sokszor több szer kombinációt használja, hogy az így kapott édes íz még jobban hasonlítson a cukoréra.

Egy-egy szer kikísérletezése sokszor évekig tart, és még akkor sem biztos, hogy piacra kerül a végtermék. Amit piacra dobnak, annak valóban piacképesnek kell lennie - azaz sokak ízlését kell eltalálni vele. 

Kristálycukor
A szacharóz néven ismert cukorfélét egyrészt gyümölcscukorból és szőlőcukorból készül. Itthon általában cukorrépából állítják elő, más országokban cukornádból. A szacharózok közé tartozik még a porcukor, a nádcukor, és a barna cukor is.

 

Kell-e félnünk az édesítőszerektől?

Szőlőcukor
A szőlőcukor gyümölcsökből és mézből származik. Kinyerhető azonban burgonyából illetve kukoricakeményítőből. Az agy valamint a vörösvértestek is a szőlőcukorból nyerik ki az energiát, ám erre a szervezet is képes, tehát nem kell állandóan szőlőcukrot enni. A szőlőcukor kifejezetten ajánlott sportolóknak, gyerekeknek és szívbetegeknek is. A megemelkedett vércukorszint nagyon gyorsan le is csökkenhet ami pedig éhségérzethez vezethet.

Gyümölcscukor
Ez sokkal egészségesebb a kristálycukornál azt mondják. A legjobb diabetikus termékekhez. Annyi a baja, hogy szénhidráton kívül nincs benne semmiféle tápanyag.

Hamis az inger?

A legismertebb kritika az édesítőszerekkel kapcsolatban talán az, hogy a hamis ingerekkel csak félrevezetjük az agyunkat - azaz valódi vércukorszint-emelkedés nélkül kap hamis édes ingert. Ez pedig többek között hirtelen éhségérzetet - de szomjúságot és ingerlékenységet is - vált ki, tehát ördögi körbe kerülünk azzal, hogy a kalóriák miatt édesítőszert használunk valódi cukor helyett, mégis hízni fogunk, mert gyakrabban leszünk éhesek.

forrás: hazipatika.com

"Végignéztem, ahogyan a 26 éves testvéremet bekebelezte egy súlyos betegség, mindössze három hónap alatt… Nagyon hiányzik…, viszont a hiányérzetnél nyomasztóbb a tudat, hogy nem tettem semmit, pedig mint kiderült, nagyon is sokat tehettem volna, csak azt gondoltam, hogy ez nem az én dolgom. Késő bánat, de neked még lehet, hogy nem késő. Töltsd le és olvasd el ezt a könyvet, és többet soha nem fognak rászedni”

 

Keresés