Menü

Édeskömény, a gyomor nyugtatója

HillVital
2017-02-28 16:36:00

Az édeskömény gumója ízletes zöldség, bár tápértéke nem túl jelentős. Ásványi sókat, C-vitamint, karotint tartalmaz. Leginkább gyógynövényként ismerik, ugyanis az egyik legjobb természetes puffadásgátló, emésztést segítő szer, ugyanakkor kiváló antioxidáns. Hatóanyagát a benne található illóolaj tartalmazza. Kiváló görcsoldó hatással rendelkezik, az emésztőrendszerre jótékony hatással van. Elősegíti a bélgázok távozását, hashajtó teakeverékek egyik összetevője, enyhíti a hashajtó által okozott görcsöket. Serkenti az emésztést, nagy, gyomorterhelő lakomák után enyhíti a gyomorégést, nyugtatólag hat a gyomorra. De gyulladáscsökkentő, köptető és nyálkaoldó hatású is egyben. Hatékony a méh izmaira is, így menstruációs fájdalmak enyhítésére is jó választás, valamint egyéb nőgyógyászati problémák és a prosztatarák kezelésére is alkalmazható.

Gumóját levesek, főzelékek, zöldségköretek, mártások, saláták ízesítőjeként használják. Van, ahol párolva, olajban kisütve is fogyasztják halételek mellé. De sütő- és édesipari termékek (sütemények, cukorkák), likőrök ízesítésére is felhasználható.

Akár megpróbálkozhatunk a termesztésével is, teraszon egy virágcserépben is megél.

Vigyázzunk, ha szabadban, vadon próbáljuk beszerezni, ugyanis az édeskömény könnyen összetéveszthető a mérgező foltos bürökkel.

Minden gyógynövény begyűjtésénél figyelni kell a következőre: csak az gyűjtsön vadon termő gyógynövényt, aki biztosan be tudja azonosítani! 
Édeskömény jótékony hatásai. Az édeskömény gumója ízletes zöldség, bár tápértéke nem túl jelentős.

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Gyógynövények
blog comments powered by Disqus
Google