Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > >

Egészséges bejgli

HillVital
2017. 12. 20. 13:28:00

Hozzávalók:

Tészta:

50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

25 dkg kókuszzsír  

2 dkg élesztő

2 db házi tojás

1 pohár natúr joghurt

3 evőkanál méz (xilit, eritrit)

1 tojás a kenéshez

Töltelék:

30 dkg mák

30 dkg dió

20 dkg xilit (eritrit)

1-1 dl mandulatej

citromhéj

mazsola

Elkészítése:

Előbb a tésztát készítjük el. Egy tojást és az élesztőt elkeverjük a szobahőmérsékletű joghurtban. A kókuszzsírt (vagy vajat) elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a mézet (vagy más természetes édesítőt), az élesztős keveréket, és összegyúrjuk. Négy részre osztjuk, letakarjuk, és félretesszük kelni.

Míg kel a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A mákot vagy a diót a természetes édesítővel összekeverjük, belereszeljük a citrom héját. A mazsolát az előre beáztatott forró vízből kiszedjük, hozzáadjuk. Végül forró tejet öntünk hozzá, hogy kenhető, krémesebb állagot kapjunk, Van, aki kicsit lassú tűzön összeszotyogtatja. Vigyázzunk a tejjel, ne adjunk hozzá túl sokat, mert folyós lesz a töltelék.

Ezután a megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. ½ cm-es vastagságú téglalap alakra nyújtjuk.

Mindkét tölteléket kétfelé osztjuk, és a téglalapokon elsimítjuk úgy, hogy 2 cm szegélyt szabadon hagyunk. A téglalap rövidebb oldalait 2 cm szélesen visszahajtjuk, és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük. Az így elkészült bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, tetejüket megkenjük tojássárgájával, és fél órát még pihentetjük.

Majd megkenjük a tojásfehérjével is, ismét fél órát pihentetjük, villával megszurkáljuk a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

A mákot vagy a diót a természetes édesítővel összekeverjük, belereszeljük a citrom héját. A mazsolát az előre beáztatott forró vízből kiszedjük, hozzáadjuk.

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Receptek