A jégcsapretek egy igazi vitaminbomba
A tél végeztével a szervezetnek nagyon nagy szüksége van a vitaminra, de méghozzá természetes forrásokból. Érdemes ilyenkor tavasszal körülnézni a piacokon, hogy a legfrissebb zöldséghez juss hozzá.
Ázsiából származik a zöldség, és rendkívül gazdag tápanyagokban valamint az íze is kellemes.
Mindenképpen olyan példányt válassz amely fényes és kemény. Ütődés által néha lehetnek rajta barna foltok. Sajnos a retek nagyon gyorsan és hirtelen romlásnak indulhat. Mindenképpen érdemes fogyasztás előtt meghámozni. Egyes források szerint a retek a piramisokat építő rabszolgák állandó tápláléka volt.
A jégcsapretek nagyon jól beilleszthető a diétás étrendbe. Alacsony a kalóriatartalma és mellette még nagyon sok vitamint (A-, B-, C-) is tartalmaz. Magas a kalcium, vas és foszforértéke is. A benne található enzimek valamint a kéntartalmú vegyületek segítik az emésztést. Az íze enyhén csípős, édeskés. Főzés alkalmával a csípős íz elillan, de az édes aroma még tovább fokozódik. Nagyon sok C-vitamin található a retekben, ezért is fogyasztották régen a skorbut ellen.
Néhány hatóanyaga antibakteriális és gombaölő hatású, éppen ezért alkalmas lehet a megfázás elkerülésére. Felerősíti az ellenálló képességet, de szerepet játszik a bőr, a csontozat, a fogak és az íny egészségében is. A retket nagyon kedvelik salátákban is, mivel nagyon jól serkenti az emésztést. Nagyon sok szakember szerint naponta kellene belőle fogyasztani. A jellegzetes íze miatt nagyszerű mártás is készíthető belőle. A retek zöld részében általában kalcium és más egyéb ásványok is előfordulhatnak. Akár 2-3 hétig is eláll hűtőszekrényben.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
