Az élelmi rost
Mivel itt a nyár, érdemes minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.
Ezek bőven tartalmaznak élelmi rostokat, amik fontos összetevői lehetnek az étrendnek, és szerepet játszanak a súly csökkentésében.
Az élelmi rost az a része a növénynek, amelyek az emésztő enzimeknek ellenállnak, és ezért nem tudnak hasznosulni, valamint felszívódni a vékonybélben, éppen ezért érintetlenül haladnak tovább a vastagbélbe. Találhatunk élelmi rostot a gyümölcsökben (alma, málna, körte, eper, ribizli, szeder) és a zöldségekben (brokkoli, kukorica, hagymafélék, csicsóka) is, valamint a hüvelyesekben (lencse, borsó, babfélék). Sok jótékony hatása van az egészségre az élelmi rostoknak. Vízfogyasztással együtt elkerülhetünk vele olyan betegségeket, mint a székrekedés vagy az aranyér. Szerepet játszanak a testsúlykontrollban is úgy, hogy lassítják a szénhidrátok emésztését és felszívódását, ezáltal segítenek elkerülni a vércukorszint nagyon hirtelen emelkedését, majd csökkenését. Szintén vízfogyasztással együtt növeli a gyomor térfogatának növekedését, ezáltal teltségérzetet okoz, így kevesebbet eszünk. Kevesebb étel, kevesebb fölösleges energia, kevesebb túlsúly.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
