Előzd meg a csontritkulást természetes módon!
A csontritkulás megelőzése nem arról szól, hogy a kritikus szakaszban amikor a csont már kezd leépülni minél több csonterősítőt juttatsz a szervezetedbe, hanem egész életedben erősíted a csontjaidat.
Ahhoz hogy erősödjenek a csontjaid, folyamatos mennyiségű kalciumra van szükséged, ám nem elegendő csak kalciumot szedned, szükséged van D-vitaminra is, hogy a kalcium beépüljön a csontjaidba. Az ajánlott kalcium bevitelnek napi 1000-1500 mg-nak kell lennie, ami lehet akár több is csak kevesebb ne. Két dologra kell odafigyelned, ha kalciumot akarsz bejuttatni a szervezetedbe. Az első, hogy kalcium dús ételeket fogyassz, a második pedig, hogy ne fogyassz olyan ételeket amik akadályozzák vagy lebontják a kalcium beépülését. A csontritkulás vagy más nevén az oszteoporózis a csontozat betegsége. A csontritkulás a csontképződés lassulását hozza létre valamint csökkenni is fog a mennyisége és a csont összetétele is romlani fog. Nagyon fontos a megelőzése mivel általában akkor derül ki amikor már túl késő. Az első tünetei közé tartozik a csontok törékenysége valamint 30%-al nagyobb lesz a csontveszteség.
Itt egy táblázat ami a magas kalciumtartalmú ételeket tartalmazza:
Élelmiszer (100 g) | Kalcium (mg) |
parmezán | 1400 |
ementáli | 1200 |
mozzarella | 450 |
camembert | 600 |
tej | 120 |
joghurt | 120 |
tejszín | 110 |
író | 110 |
túró | 120 |
szezámmag | 720 |
mandula | 250 |
sárgarépa | 250 |
petrezselyem | 245 |
mogyoró | 226 |
káposzta | 210 |
édeskömény | 110 |
fehérbab | 110 |
korpakenyér | 95 |
brokkoli | 90 |
Most pedig ismerj meg kalciumbontó ételeket, adalékanyagokat:
Tojásfehérje: Gyorsítja a kiválasztódási folyamatot, ezért kevesebb lesz a bevitt kalcium mennyiség valódi tartalma.
Foszfát: Nagy mennyiségben teljesen meg is akadályozhatja a felszívódást, kis mennyiségben pedig lassítja. A foszfát húsban és az ömlesztett sajtokban található meg nagyobb mennyiségben.
Só: A megnövelt só bevitel sem jó. mivel serkenti a kalcium szervezetből való kiválasztódást.
Alkohol: Az alkohol gátolja a csontépítő sejtek munkáját.
Kávé: A kávé is negatívan hat a csontok anyagcseréjére, valamint a kávé a sóhoz hasonlóan gyorsítja a kalcium kiválasztódást.
Phytin és oxálsav: Mindkét anyag megköti a bejuttatott kalcium mennyiséget, ami ezáltal azt nem tudja hasznosítani. Megtalálhatóak a rebarbarában, a cukorrépában, a búzakorpában és a spenótban is.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
