Termékek Menü
0

Életmentő ételek érelmeszesedés ellen

HillVital
2014-11-13 15:06:00

Az érelmeszesedés kockázatát az egészségtelen életmód és ennek következményei, a magas koleszterinszint, az elhízás, a mozgáshiány, a stressz és a dohányzás lényegesen fokozzák. Egyéb okok is hozzájárulnak a betegség kialakulásához, mint például az alacsony ösztrogénszint, a cukorbetegség, az öröklött hajlam, a szabadgyökök okozta károsodás vagy az időskor.

Mit egyél, hogy megelőzd a bajt?
A hagyma jótékony hatásai

A fokhagymában és a vöröshagymában található kénvegyületek védenek az érelmeszesedés ellen. Kimutatták, hogy a rendszeres fokhagymafogyasztás gátolja a pakk-képződést, ráadásul az artériák falában már meglévő pakkok kiterjedését is képes csökkenteni. A szakemberek azt javasolják, hogy minden nap tanácsos egy fél gerezd fokhagymát elfogyasztani – szíved védelmében.

C-vitamin és flavonoidok

A C-vitamin azért hasznos, mert semlegesíti a káros szabadgyököket, erősíti az érfalat, és részt vesz a vérnyomás szabályozásában is. A gyümölcsökben, zöldségekben, a teában és a vöröshagymában található flavonoidok fokozzák a C-vitamin antioxidáns hatását, így segítenek a szívinfarktus elleni védekezésben.

Paradicsommal az érelmeszesedés ellen

A kutatók úgy vélik, hogy a kizárólag a paradicsomban előforduló likopin megakadályozhatja az érelmeszesedést, mivel gátolja a káros LDL-koleszterin oxidációját, valamint érfalra történő lerakódását. Egy tíz európai országra kiterjedő, ezer középkorú férfin végzett vizsgálat szerint azoknál, akiknél a legmagasabb volt a táplálékkal bevitt likopin mennyisége, felére csökkent a szívinfarktus kockázata.

A telítetlen zsírsavak előnye

A koleszterinszint jelentősen csökkenthető zsírszegény étrenddel és telítetlen zsírsavak fogyasztásával. A halak sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak, melyről úgy vélik, hogy segít megelőzni a szívinfarktus bizonyos fajtáit. Az olívaolajban és a mogyorófélékben található E-vitamin gátolja az LDL-koleszterin oxidációját – melynek lényeges szerepe van az ereket elzáró pakkok kialakulásában.

Szója és oldható rostok

Ha sok szójakészítményt és oldható rostot fogyasztasz, csökken a vér káros LDL-koleszterin-szintje. Különösen jó hatású a szójafehérje és a zabban található oldható rost, a béta-glukán. Ezen kívül a bab és a sárgarépa is gazdag oldható rostokban.

Csak egy tál zabkása

Egy klinikai vizsgálat során önkénteseknek bőséges telítettzsírsav-tartalmú ételek után egy tál zabkását adtak. Kiderült, hogy ez utóbbi komoly védelmet nyújt a zsír káros hatásai ellen. Megakadályozta az erekben a véráram lelassulását, ami a zsíros ételek hatására általában bekövetkezik. Úgy tapasztalták, hogy a zabkásában lévő oldható rostok lassították a zsír és koleszterin felszívódását és véráramba kerülését.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
Google