Termékek Menü
0

Évszakok és ételek!

HillVital
2016-04-12 12:51:00
Évszakok és ételek!

Minden évszaknak megvannak a jellegzetes ételei. Nem árt odafigyelni az évszakok szerinti táplálkozási elvekre. Nyilván elsődleges az, hogy az adott évszak mit kínál. Nem véletlen, hogy minden gyümölcsnek, zöldségnek megvan a saját évszaka. Akkor található meg benne például a legtöbb vitamin, ásványi anyag. Nem mellesleg a pénztárcánknak sem mindegy, hogy mit mikor vásárolunk meg.
Tovább…

Ősszel inkább soványabb húsokat (például szárnyasokat) készítsünk! A szervezet inkább a kevésbé fűszeres, natúr ízekre vágyik.  Jönnek az őszi gyümölcsök: alma, körte, szilva, szőlő… Együnk sok sütőtököt, céklát, diós-mákos ételeket, káposztát, karalábét. A polcokon megjelennek a mediterrán és trópusi gyümölcsök. Csökkenteni kell a folyadékmennyiséget is a tél közeledtével.

Télen több kalória- és energiadúsabb ételeket kíván a szervezetünk. A mennyiség is több, inkább a húsokat, a savanyított zöldségeket, a zsírosabb, fűszeresebb ételeket részesítjük előnyben. Próbáljuk ezeket mérsékelni! Inkább lédús és könnyed, lágy ételeket fogyasszunk! S ha megszomjazunk, inkább meleg italokat, gyógynövényes teákat igyunk! Szervezetünk melegen tartását hideg időben ezzel biztosíthatjuk a legjobban.

Tavasszal fogyasszunk minél több nyers, vitamindús zöldséget! Frissen fogyasztva a legértékesebbek. Érdemes kihasználni őket változatos receptekben is. A teljes értékű fehérjebevitelt sovány halakból, húsokból és tojásból fedezzük! Méregtelenítsünk! Tavasszal fogyasszunk minél több magas tápértékű ételt, mint például csírázó magvakat, melyekkel segíthetjük szervezetünk újratöltődését.

Nyáron a magasabb hőmérséklet, a gyakori és intenzív verejtékezés miatt inkább magasabb víztartalmú, ásványi anyagokban bővelkedő élelmiszereket fogyasszunk! Egyszerre kisebb adagokat együnk egy-egy étkezésnél! Fogyasszunk nyers és párolt zöldségeket, halakat és „lágyabb" főtt ételeket (kevés nehéz sültet)! A meleg közeledtével fokozzuk a folyadékbevitelt!  

Bármilyen évszak van, szedjünk étrend-kiegészítőket, mert napjainkban a táplálékok vitamin- és ásványi anyag – tartalma csökkenőben van. 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor iratkozz fel, mert hetente kétszer, a legérdekesebb témákat publikáljuk az olvasóinknak! Ja, mellesleg feliratkozásoddal minden szerdán nyerhetsz is!      

Részletek  


Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
Google