Nagyon sok étel tartalmaz kollagént!
A kollagén egy görög eredetű, a kolla szóból ered ami csak annyit jelent, hogy ragasztó.
Lényegében ez egy fehérje ami aminosavakból áll. Azért kapta a nevét mert ez tart össze mindent a testben és a bőr rugalmasságáért is ez felel. A kollagén alkotóeleme a csontoknak, az izmoknak, a porcoknak, az inaknak, a szalagoknak és még a hajnak is. Még a fogakban is található kollagén. A kollagént nem igazán lehet beleszámolni a napi étrendbe, mivel nem teljes fehérje, nem tartalmazza a 9 esszenciális aminosavat.
Azt is tudnod kell, hogy az emberi szervezet képes termelni a kollagént, ezt úgy nevezik, hogy a kollagén szintézis. Sajnos a kollagén szintézist nagyon sok folyamat képes lelassítani illetve megakadályozni. Az első ilyen folyamat az öregedés amit nem lehet kivédeni. különböző autoimmun betegségek, a dohányzás és még a sok napfény is. Ki hitte volna igaz?
Ahogy egyre öregebb lesz az ember úgy csökken a kollagén termelődés is. 25 éves korig kiválóan rugalmas a bőr azonban ezután már érdemes pótolnod tudatosan a kollagént. Tehát mindenképpen a megelőzés a fontos itt is. Az időt sajnos senki sem tudja megállítani, azonban vannak olyan megoldások amelyek segítségével kívülről juttathatod be a kollagént a testedbe és így sokkal tovább fiatalos maradhatsz. Egy érdekesség, hogy a kollagénnek több fajtája létezik, több mint 28 féle kollagén, de ezekből csupán 5 féle van jelen az emberi testben. A bőrnek és az ízületeknek is másféle kell. Azt is meg kell említeni, hogy a kollagén akkor tud a legjobban hasznosulni a szervezetben, ha van mellé megfelelő mennyiségű C-vitamin is. Érdemes tehát étrend-kiegészítőket szedni vagy ételekből bejuttatni a szervezetbe.
A következő ételek annyi kollagént tartalmaznak a számodra amennyi szükséges ahhoz, hogy rugalmas maradjon a bőröd. A magyar konyha talán egyik kedvenc étele a kocsonya. A kocsonya tartalmaz porcogós anyagokat, fejet, fület, körmöt amelyek mind serkentik a kollagén termelődést.
A következő a csontleves amiben a főzés során kerülnek porcok és csontok is, ezért ez folyékony kollagénnek is nevezik. Ajánlott naponta 3-4 dl-t fogyasztani belőle akár csak inni.
A zselatin teljesen megegyezik a kollagén összetételével, az íze és az illata is teljesen semleges. Többféle ételhez is felhasználhatod.
A savanyított káposzta rendkívül sok C-vitamint tartalmaz, ennek köszönhetően pedig beindul a fent említett kollagén szintézis. Ráadásul még az immunrendszert is erősíted vele, tehát többszörösen egészséges. A sült húsok leve is zselés lesz egy kis idő után, ez pedig hasonló fehérjékből épül fel mint a kollagén. Nyugodtan fogyaszthatod ezt is.
A halak bőrét szinte senki se használja fel, pedig sok kutatás szerint a halbőr kollagén összetétele nagyon hasonló az emberi kollagénhez. A bőr, különösen a disznóbőr is segíti a kollagén felszívódását és a termelését is támogatja. A tojásfehérje és a sárgája is tele van olyan anyagokkal amelyek hozzájárulnak a kollagén szintézishez. Fogyassz rendszeresen tojást.
A citrusféléket is érdemes fogyasztani a magas C-vitamin tartalmuk miatt. Azt már tudod, hogy a C-vitamin is képes a lebontott aminosavakat kollagénné alakítani.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
