Ezekben az ételekben sok a K-vitamin
A K-vitamin nagyon fontos a véralvadásban, valamint a csontok és a szív egészségében.
Ha nem kerül elég K-vitamin a szervezetbe, akkor vérzékenység alakulhat ki, meggyengülhetnek a csontok, és szívbetegség is kialakulhat.
Annak érdekében, hogy elkerüljük ezeket a betegségeket, illetve kellemetlen panaszokat, tüneteket nélkülözhetetlen, hogy pótoljuk a K-vitamin készletünket. Ezt megtehetjük különböző módon is. Az egyik lehetőség, hogy tisztázzuk, hogy K-vitamin miben van, milyen ételeket fogyasszunk a pótlásához. Ha ezzel tisztában vagyunk akkor előrukkolhatunk egy olyan étrenddel, amely tartalmazza ezeket az ételeket. K-vitamin tartalmú ételek fogyasztása mellett ezen felül természetesen lehetőségünk van K-vitamin tartalmú étrend-kiegészítők szedésére is, mellyel szinte biztos, hogy fedezni tudjuk a szükséges mennyiséget.
Nézzük is, hogy miben van K-vitamin:
A K-vitamin tartalmú ételek sora eléggé hosszú. A legjobb K vitamin források egyértelműen a zöldségek. Ezek közül nagyon sok K-vitamin található a fodros kelben, a mángoldban, a karalábéban, a brokkoliban, a spenótban, a kelbimbóban és a káposztában is.
A K vitamin tartalmú ételek sora még csak most kezdődik, ugyanis a lista nem rövid. Bőven van még K-vitamin a marhamájban, a csirkehúsban, a szalonnában, a sertésmájban, a tojás sárgájában és a csirkemájban is.
A tejtermékekben is található K-vitamin. Érdemes fogyasztanod vajat, tejszínt, parmezánt, camembert.
A gyümölcsök is tartalmaznak K-vitamint. Ilyen a szilva, a kivi, az avokádó, a gránátalma, a szőlő, az aszalt füge.
A hüvelyesek is tartalmaznak K-vitamint. Megtalálható a zöldbabban, a zöldborsóban, a szójababban.
Az olajos magvak is, mint például a kesudió, a mogyoró, a fenyőmag és a dió is tartalmaznak K-vitamint.
Bár a fentebb említett ételek mindegyike rendelkezik kis mennyiséggel, addig a nagyobb mennyiségű K-vitamin tartalmú ételek a következők: A spenót, brokkoli, fejes saláta, fejes káposzta, kelkáposzta, növényi olajok (ezek közül is különösen a szójaolaj), máj, valamint a lucerna.
A C-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a szervezet számára.
Nézzük is milyen ételekben található meg ez a vitamin. A papaya-ban nagyon sok C-vitamin található. A papaya a dinnyefélék családjába tartozik és rendkívül lédús gyümölcs. Fogyókúrára is ajánlott mivel a 90%-a víz. Nagyon sok A-vitamin is található még benne.
A brokkoli is egy rendkívül vitamindús zöldség. A legtöbb ember általában fogyókúra okokból fogyasztja. Egy nagy fej brokkoliban több mint 100 milligramm C-vitamin található. Párolva érdemes fogyasztani mivel főzés során a vitamin jelentős része elvész.
Egy csésze kelbimbóban mintegy 100 milligramm C-vitamin található, ezért érdemes a téli étrendbe beilleszteni a növényt.
Egy közepes méretű grapefruit 88 milligramm C-vitamint tartalmaz. A narancs az egyik legnépszerűbb gyümölcs ami C-vitamint tartalmaz. Egy átlagos narancs 70 milligramm C-vitamint tartalmaz.
A kivi az egyik legjobb gyümölcs ami C-vitamint tartalmaz. A C-vitamin mellett kevés kalóriát tartalmaz.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
