Barion Pixel
Menü

Zöldségek, melyeket ne fogyasszunk nyersen

Veress Máté - HillVital
2021. 04. 28. 11:31:00

Sok étel mint a hús elfogyasztása komoly egészségügyi problémákkal járhat, de vajon ez a helyzet a zöldségekkel is?

 

Azt gondolná az ember, hogy nyersen is meg lehet enni minden zöldséget, pedig ez nem így van. Most megtudhatod, hogy melyik zöldséget kell hőkezelve fogyasztani.


A burgonyában található keményítő főzés, sütés vagy párolás nélkül nehezebben emészthetővé teszi a növényt és így puffadás és gázképződés alakulhat ki. Nem ajánlott zöld és éretlen burgonyát fogyasztani valamint azt sem érdemes ami már ráncos vagy csírázik. Az ilyen krumplikban sok a szolanin nevű anyag ami egy mérgező vegyület. Akár az idegrendszert is megtámadhatja.


A keresztesvirágúak közül a karfiol, a brokkoli, a kelbimbó és a kelkáposzta is sok jótékony hatással rendelkezik viszont nyersen történő fogyasztása megfontolandó. Bár a karfiol, kelbimbó és a brokkoli nyersen ehetőek, melyeket újabban főleg salátaként használnak, azonban olyan szénhidrátokat tartalmaznak amelyek könnyedén emészthetőek de okozhatnak puffadást, gyomorfájdalmat illetve gázképződést is. Emiatt a karfiol nyersen történő fogyasztása, valamint a brokkoli és a kelbimbó nyersen történő elfogyasztása gyenge gyomrúaknak nem ajánlott.

A spárga nem annyira káros nyersen mint a burgonya és a keresztesvirágúak, viszont ezt is meg kell legalább párolni mielőtt elfogyasztanád. Könnyebben felszívódnak így a benne található vitaminok (A-,B-, C-, E- és K- vitamin), ásványi anyagok és az egyéb szükséges tápanyagok.

Sok forrás szerint a nyers csíra egészséges mivel nagyon sok enzimet, fehérjét, rostot és esszenciális zsírsavat tartalmaz. Megtalálható benne viszont az E-coli baktérium is valamint olyan anyagok is megtalálhatóak benne amelyek gátolják a pajzsmirigy és az immunrendszer működését. Nem ajánlott a nyers csíra fogyasztása várandós nőknek, gyerekeknek és 60 év felettieknek sem.

A vörös vesebab egy nagyon jó rostforrás, koleszterincsökkentő hatással is rendelkezik. Biztosítja a lassú energiafogyasztást. Nem ajánlott viszont a fogyasztása hőkezelés nélkül. Okozhat akár émelygést, hasmenést, hányást a benne található lektin miatt. A lektin egy fehérje ami megtalálható a növényekben és az állatokban is. Sok folyamathoz elengedhetetlen. A nem megfelelően elkészített vörös vesebab sajnos akár komoly tüneteket is okozhat.


Néhány zöldség amiket ne fogyassz nyersen

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!