Mi a különbség a fehér- és a feketebors között?
Mi a különbség a fekete és a fehér bors között?
A fehér- és a fekete bors íze különbözik egymástól.
Az igazi fehér borshoz a teljesen érett borsszemeket kell betakarítani, akkor mikor már vörösessé válnak. A fehér bors kevésbé csípős, mint a feketebors, világos mártások ízesítésére alkalmas. A fehérbors kb. 4 mm átmérőjű, fehéres, világos színű sima felületű golyócska.
A fekete intenzívebb, a fehér lágyabb ízű.
A fehér azonnal csípős ízt ad, a fekete később. A fehér inkább fehér húsokhoz ajánlott, levesekbe, főzelékekbe tesszük. A fehér borsnak sokkal nagyobb a gyógyhatása mint a fekete borsnak. Az ősi kínai gyógyászatban gyakran kezelték az ízületi gyulladást fehér borssal.A fekete inkább nehezebb, vörös hússal készült ételekhez illik. A fehérbors 3 %-kal kevesebb illóolajat tartalmaz, mint a fekete. A vizsgálatok szerint az ember a fekete borsra rosszabbul reagál, akár allergiás reakciókat is okozhat. Ez elsősorban azért van, mert a fehér bors csak a növény magja, míg a fekete bors maga az egész növény.
A fekete bors tovább eláll a fehér borshoz képest. A fehér borsot, ha hosszabb ideig tároljuk, megkeseredik az íze. A fehér bors nagyobb gyógyhatással rendelkezik, mint a fekete.
Mire jók?
Konyhaipar: az édes ételek kivételével gyakorlatilag mindenféle étel, levesek, húsételek, saláták, öntetek, mártások, páclevek, halak készítésénél felhasználható egészben vagy őrölve. A bors jó tartósítószer, így pl. a töltelékáruk, kolbászfélék készítésénél szinte nélkülözhetetlen. Ételek utófűszerezésére használják.
Mint a legtőbb fűszer, a bors egyben tartósítószer is.
Gyógyászat: szél- és vizelethajtó, antibakteriális hatású, reumatikus panaszokra kiváló.
Kozmetikai ipar: élénkíti, javítja a tápanyagok szállítását a bőrsejteken belül, fiatalítja, frissíti a bőrt.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
