Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > >

Fehérliszt helyett

HillVital
2017. 03. 14. 16:09:00

Zabliszt

Rostban és vitaminokban gazdag, de szénhidrátban szegény. Jelentős az E-vitamin-tartalma is. Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Fehérjében és zsírban gazdag, lassabban szívódik fel, így cukorbeteg és inzulinrezisztensek is fogyaszthatják. Kiváló béta-glükán-forrás, ami egyfajta élelmi rost, amely elősegíti a vér koleszterinszintjének csökkenését, az immunrendszer megfelelő működését. Sőt, segítheti a fogyókúrát is. Jól alkalmazható az ételek sűrítéséhez és sütemények készítéséhez.

Hajdinaliszt

Az utóbbi időben a reformkonyha újra felfedezte ezt a lisztfajtát. Könnyen emészthető, és szervezetünknek fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Jelentős a lecitintartalma. Erősíti a kötőszöveteket, védi a szívet és az érrendszert. Gluténmentes liszt. Sötét és világos változatban kapható. Telítetlen zsírsavtartalma 77%-kal több, mint a búzáé. Kenyeret, száraztésztát vagy hajdinakását készíthetünk belőle.

Kukoricaliszt

Szintén gluténmentes. Európa több országában fontos alapanyag, de a kínai konyha is gyakran dolgozik vele. Szénhidráttartalma magas. Kiváló krémlevesekhez, mártások sűrítéséhez, galuskához, hústöltelékek dúsításához. Belőle készül a híres népi étel, a puliszka. Édes süteményekhez is jól használható, csak arra vigyázzunk, hogy friss legyen. Az állott kukoricaliszt könnyen megkeseredik.

Rizsliszt

Barna- és fehérrizsből is készülhet, gluténmentes. Rizslisztből készül a rizstészta is, ami a kínai ételek gyakori alkotója. Sütéshez érdemes más lisztekkel keverni. A rizsliszt jól használható porhanyós, omlós tésztákhoz, de palacsinta, galuska, krémleves is készülhet belőle. Édes tésztákhoz is remek, de szószokat is sűríthetünk vele. Nagy előnye, hogy sütés során nincs szükség hozzá tojásra, így a rizslisztből készült süteményeket tojásallergiában szenvedők is fogyaszthatják.

Burgonyaliszt

Szárított burgonya lereszelésével készítik, szintén gluténmentes. Ha sütésre használjuk, ezt is általában más lisztekkel érdemes keverni. Jól használható levesek és szószok sűrítésére, illetve burgonyás kenyér sütéséhez.
 

A hagyományos finomított búza fehérlisztnél bármelyik jobb!

Fehérliszt helyett 2. rész

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Egészség