Menü

A fehérje, a természetes karcsúsító.

HillVital
2016. 06. 23. 15:39:00

A fehérjék nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez, Mondhatjuk, hogy a fehérje a szervezet legfontosabb építőanyaga. Nézzük, mi mindenben játszik szerepet!

A fehérjék aminosavakból épülnek fel, pontosan 20 féle aminosavból.

Ezek közül kb.10-et saját magunk is képesek vagyunk előállítani, a többit viszont nem, ezért azt a táplálkozásunkkal kell bevinni. Ezeket hívjuk esszenciális aminosavaknak.

Ezek találhatók meg a növényi eredetű élelmiszerekben: bab, borsó, tönkölybúza, szója, lencse, dió, mandula. Bár ezek közül a szójában szinte valamennyi aminosav megtalálható.

Az állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák az összes aminosavat, ezek a teljes értékű fehérjék, melynek legfontosabb forrásai: fehér húsok (csirke, pulyka), halak, kagyló, tenger gyümölcsei, tej, joghurt, tojás, sajt.

A másik kérdés a napi bevitel. Mennyi fehérjét fogyasszunk naponta? A legújabb nézetek szerint testsúlytól függően kb.50-70 g fehérje bevitele elegendő.  Arányosan elosztva, 50-50 %-ban állati és növényi eredetű.  

A fehérjéknek óriási szerepük van a növekedésben, a betegségekből való gyógyulásban, a felépülésben. Sőt, a fogyókúránál is hasznát vehetjük a fehérjedús táplálkozásnak, hisz alacsony kalóriatartalommal rendelkeznek. A fehérje kiváló zsírégető is. Egyes vélemények szerint     a fehérje-diéta a gyors fogyás legegyszerűbb módszere, ugyanis azonnal beindítja a kalóriaégetést. A minőségi fehérjében gazdag táplálkozás felgyorsítja a zsírégetést, segít regenerálódni a szervezetnek, megerősíti immunrendszert. Előnye még, hogy hatékony az éhség leküzdésében is.  

A fehérje hatásai.

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Életmód