A fehérje, a természetes karcsúsító.
A fehérjék nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez, Mondhatjuk, hogy a fehérje a szervezet legfontosabb építőanyaga. Nézzük, mi mindenben játszik szerepet!
A fehérjék aminosavakból épülnek fel, pontosan 20 féle aminosavból.
Ezek közül kb.10-et saját magunk is képesek vagyunk előállítani, a többit viszont nem, ezért azt a táplálkozásunkkal kell bevinni. Ezeket hívjuk esszenciális aminosavaknak.
Ezek találhatók meg a növényi eredetű élelmiszerekben: bab, borsó, tönkölybúza, szója, lencse, dió, mandula. Bár ezek közül a szójában szinte valamennyi aminosav megtalálható.
Az állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák az összes aminosavat, ezek a teljes értékű fehérjék, melynek legfontosabb forrásai: fehér húsok (csirke, pulyka), halak, kagyló, tenger gyümölcsei, tej, joghurt, tojás, sajt.
A másik kérdés a napi bevitel. Mennyi fehérjét fogyasszunk naponta? A legújabb nézetek szerint testsúlytól függően kb.50-70 g fehérje bevitele elegendő. Arányosan elosztva, 50-50 %-ban állati és növényi eredetű.
A fehérjéknek óriási szerepük van a növekedésben, a betegségekből való gyógyulásban, a felépülésben. Sőt, a fogyókúránál is hasznát vehetjük a fehérjedús táplálkozásnak, hisz alacsony kalóriatartalommal rendelkeznek. A fehérje kiváló zsírégető is. Egyes vélemények szerint a fehérje-diéta a gyors fogyás legegyszerűbb módszere, ugyanis azonnal beindítja a kalóriaégetést. A minőségi fehérjében gazdag táplálkozás felgyorsítja a zsírégetést, segít regenerálódni a szervezetnek, megerősíti immunrendszert. Előnye még, hogy hatékony az éhség leküzdésében is.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
