Mi az, hogy fermentált étel? Nem más, mint erjesztéssel készült étel.
A fermentáció egy olyan tartósítási eljárás, ami káros adalékok hozzáadása nélkül történik, s ennek következtében olyan egészséges vitaminokhoz, aminosavakhoz, enzimekhez, ásványi sókhoz juthatunk hozzá, amit a nyers termékből emésztőrendszerünk nem lenne képes felszabadítani.
A fermentált termékek íze savanykás. Elősegíti emésztőrendszerünk egészséges működését. Számunkra talán a legközismertebb a savanyú káposzta, amely tejsavbaktériumok által fermentált káposzta.
Magunk is elkészíthetjük. A fermentáláshoz elengedhetetlen baktériumok és gombák megtalálhatók a káposztában. Ehhez csak tiszta vízre és jó minőségű sóra (pl. Himalája) van szükségünk. A káposztát beáztatjuk a sós vízbe, majd 4-6 hét elteltével a baktériumok aktiválódnak, s a káposztában lévő cukrokat tejsavvá alakítják. A savanyú káposzta - köztudottan - magas C- vitamin-forrás, gazdag omeg-3 zsírokban, a téli hónapokban erősíti az immunrendszert.
A fermentált ételek egyéb előnyei: a fermentált ételek megvédik a szervezetet a különféle kórokozóktól. A fermentált ételek könnyen emészthetők. Mivel enzimekben gazdagok, így segítik az emésztést, erősítik és védik a beleket, a bélflórát, valamint segítik a bélmozgást. A fermentált ételek az emésztőrendszer teljes hosszában hatnak, szemben a mesterségesen bevitt probiotikumokkal, amelyek csak az emésztőrendszer felsőbb szakaszaiba jutnak el. A fermentált ételekhez mindig fokozatosan kell hozzászoktatni a szervezetünket, mindennap fokozatosan emelve a mennyiséget. Ugyanis nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve méregtelenedési reakciókat okozhatnak.
Fermentált ételek a fent említett savanyú káposzta mellett: sajt, kefír, joghurt, kovászos uborka.
Sokféle zöldséget, gyümölcsöt lehet fermentálni. Fermentált italok is vannak, ilyenek pl. az alkoholos erjesztéssel készült bor. Ja, és a (férfiak legnagyobb örömére) a sör.