Menü

Mi lenne velünk fokhagyma nélkül?

HillVital
2016. 06. 29. 14:25:00

A fokhagymát már az ókori Egyiptomban is használták, ezt osztottak a piramisépítőknek a fertőzések elkerülésére.

De a római katonák étrendjéhez is hozzátartozott. Már ekkoriban kb. hatvanféle betegség gyógyítására használták.

A hagymák közül a fokhagymának a legmagasabb a nitrogén- és a foszfortartalma, de ezen kívül kálium, kalcium és magnézium is található benne. A fokhagyma tartalmaz még A-, B-, C- és E-vitamint is. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az allicin adja. Ma a gyógynövények közül az egyik legalapvetőbb. Használják magas vérnyomás ellen, normalizálja a szapora szívműködést, oldja a szív koszorúereinek görcsét, melynek következtében javul a szívizom vérellátottsága. Fokozza a szív teljesítőképességét, megakadályozza a szív koszorúereiben a vérrögképződést. Rendkívül egészséges a fogyasztása az elhízás ellen, kiváló fiatalítószer, elpusztítja a baktériumokat, fertőzéseket. Megakadályozza az érelmeszesedést, erősíti az immunrendszert. Csökkenti a rossz koleszterin szintjét a vérben.
A fokhagyma elősegíti az ólom kiürülését a szervezetünkből, így a méregtelenítésben is segítségünkre lehet. Talán kevésbé ismert, hogy jó hatással van a cukorszint alakulására is, ezért cukorbetegeknek nagyon ajánlható a fokhagyma fogyasztása. A legújabb kutatások szerint egyértelművé vált a fogyasztásának rákmegelőző hatása is. Ez a benne található antibiotikus elemeknek és antioxidánsoknak köszönhető. Legjobb nyersen fogyasztani, de étrend-kiegészítő formájában is ajánlott.

Legközelebb megnézzük, hogy a konyhában hogyan hasznosíthatjuk!
A fokhagymát már az ókori Egyiptomban is használták, ezt osztottak a piramisépítőknek a fertőzések elkerülésére.

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Egészség