Menü

Az egyik legfontosabb nyomelem a mangán!

Veress Máté - HillVital
2022. 03. 30. 08:57:00

A mangán egy rendkívül fontos nyomelem amiből csak minimális mennyiségre van szükséged naponta, viszont elég gyakori, hogy nem jut elegendő az ember szervezetébe. Több enzim folyamat elindításában is szerepet játszik a mangán, ilyen a zsírsavak, a koleszterin, a szénhidrát és a fehérje anyagcseréje is.
 

Fontos még a mikrotápanyagok felszívódásához, valamint együtt működik velük. Együttműködik például a B-vitaminokkal is. Nagyon fontos szerepe van még az egészséges csontok, idegek és ízületek valamint a porcok fenntartásában. Pozitív hatással van még a bőrre, serkenti a kollagéntermelődést, ezáltal segít megőrizni a bőr rugalmasságát és segíti a sebgyógyulást is.
 

A jó hír, hogy a konkrét mangánhiány nagyon ritka szokott lenni, mivel tényleg nagyon kis mennyiségre van szüksége az embernek. Az viszont már gyakori, hogy valakinek nem megfelelő jut a szervezetébe. A mangánhiány könnyedén kialakulhat egyoldalú, és szegényes táplálkozás miatt, de étkezési zavar miatt is létrejöhet.
 

Több dolog is okozhatja a mangánszint csökkenését, ilyen lehet a sok izzadás és egyes gyógyszerek is befolyásolják a felszívódását. Vannak olyan ételek is amelyek megakadályozzák a mangán felszívódását, ilyen pl. a babfélék, a spenót, a káposzta, az édesburgonya és a szója is. Több észrevehető tünete is van annak ha mangánhiányban szenved a szervezet vagy csak többet kéne bevinni. A tünetek közé tartozik a szédülés, a hányinger és hányás, a hallászavarok, a bőrkiütések, a gyenge haj és köröm, a vérszegénység, a túl magas vércukorszint és a nagyon alacsony koleszterinszint is. Sajnos ezekről nem lehet rögtön megállapítani, hogy mangánhiány lenne, ezért ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, akkor először mindenképpen egyeztess egy szakorvossal.
 

Vannak olyan ételek amiket érdemes beillesztened az étrendedbe, hogy megfelelő mangánhoz juss hozzá. A legfőként a gyümölcsök tartalmazzák ezt a fontos nyomelemet. Fogyassz rendszeresen ananászt, banánt, szőlőt, kivit, szőlőt, málnát és avokádót is. Kiváló források még a sötét zöld leveles zöldségek és a fokhagyma is.

Fontos nyomelem a mangán.

 

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!